Смърт на зигзаг в Ница (ОБЗОР)

Смърт на зигзаг в Ница (ОБЗОР) | StandartNews.com

10 деца сред 84-те жертви, жена ликвидирала нападателя

Навръх националния си празник Франция отново бе потопена в кръв. При третия атентат за 1,5 година камион убиец, шофиран от 31-годишен мъж от френско-тунизийски произход, прегази 84 души в Ница, събрали се да гледат фойерверките за 14 юли.

Сред жертвите има 10 деца, а 50 от ранените вчера бяха между живота и смъртта. Над 200 души са ранени, много от които също са деца. До тази вечер никой не пое отговорност за атентата, но групировки, близки до "Ислямска държава", приветстваха кървавата баня. Тя започна към 23 часа местно време в четвъртък (полунощ българско - бел.ред.), когато 25-тонен камион се вряза в тълпата хора на прочутата крайбрежна Английска алея. Шофьорът, Мохамед Лауайеж Булел, познат с криминалното си минало на полицията, но не и на разузнавателните служби, помел десетките хора, отбелязващи Деня на Бастилията. Той изминал около 2 километра с близо 60-70 километра в час на зигзаг, за да причини възможно най-голям брой жертви. След 30 минути касапница, при която хората хвърчали като "кегли за боулинг" или били премазвани под гумите, терористът бил застрелян. Преди това обаче той самият обстрелвал полицаите и хората, а според някои информации крещял "Аллах акбар".

Очевидци описаха потресаващи картини от нападението, вкл. и опитите на мотоциклетист да попречи на терориста. "Камионът се движеше много бавно, което беше странно. Последва го моторист, който се движеше зад него и даже се опита да отвори шофьорската врата. Обаче падна и мина под гумите на камиона. Видях и двама полицаи да стрелят по камиона. И тогава шофьорът даде газ, камионът се засили и се вряза в тълпата на зигзаг", разказа свидетел на атаката. В един момент Мохамед започнал да стреля и бил ликвидиран от полицайка, съобщи "Дейли мейл".

"Нападателят умря в камиона - видях главата му да виси от прозореца. Чух го и да крещи, след като бе прострелян. Полицаите продължиха да го обстрелват от всички страни, за да бъдат сигурни, че е ликвидиран. Осветиха камиона, за да проверят дали няма и втори нападател, след което призоваха хората да бягат", разказа очевидецът Надал ал Шафей. Снимки от нощта на атаката показват как хората се изтеглят от крайбрежната улица с високо вдигнати ръце по молба на полицията. В камиона по-късно са открити огромно количество оръжия, гранати и документи на убиеца. В кабината са намерени автоматични оръжия, два Калашника, патрони и граната, както и мобилен телефон, шофьорска книжка и документи от банка, предаде Би Би Си. Предполага се, че мъжът е имал съучастник, който е избягал.

Днес станаха известни подробности, които предизвикаха коментари за работата и пропуските на френската полиция. Повод стана информацията, че камионът е престоял девет часа на улицата, въпреки че в почивни дни е забранено на тежкотоварни автомобили да се движат из града. Машината била наета от терориста на 11 юли и трябвало да бъде върната на 13 юли. Въпреки това обаче камионът с часове останал паркиран на улицата, без полицията да се опита да го премести. Нещо повече, твърди се, че служителите на реда са разговаряла с Булел, но той им казал, че доставя сладолед. Точните мотиви за действията на мъжа не бяха изяснени. Той е родом от Тунис, но местните власти нямат информации да е имал радикални или ислямистки възгледи. Той е известен на полицията, има досие за домашно насилие, множество кражби и притежание на оръжие. През януари бил арестуван за сбиване в заведение. Също така е бил осъждан на пробация, тъй като по време на път заспива зад волана и помита четири коли по магистралата. Мъжът е разведен и има три деца. Според някои информации Мохамед бил в депресия, защото преживявал тежко развода, а освен това имал и финансови проблеми.

Апартаментът на мъжа бе претърсен, а семейството му бе поставено под полицейска защита, бившата му съпруга пък бе разпитана. Съседи описаха Мохамед като самотник без изразена религиозна принадлежност, който изглеждал и се обличал нормално. Той рядко разговарял със съседите си, дори не отвръщал на поздравите им. Вчера започнаха да стават известни подробности и за жертвите, сред които има и десет деца. Смразяващи снимки показаха покритите им телца, а до тях лежащи кукли, играчки и детски колички. Някои от близките на убитите отказваха да се отдалечат от телата им. Близо 50 души бяха в критично състояние. Сред жертвите е зам.-шефът на местната полиция. Сред убитите има французи, американци, арменец и украинец.

ИД мълчи, екстремисти празнуват

Привърженици на групировката "Ислямска държава" приветстваха в социалните мрежи нападението в Ница. "Те сами си го причиниха", гласи един от коментарите, цитиран от организацията SITE, която следи екстремизма онлайн. В друго от съобщенията, публикувани в "Туитър", се казва, че загиналите са "френски кръстоносци и грешни неверници". Съобщението завършва с: "Бог е велик, Бог е велик".

ИД не пое отговорност за атаката. В редовния си бюлетин свързаната с групировката информационна агенция "Амак" дори не споменала за случилото се в Ница.

Ница стана призрачен град

Ница се превърна в призрачен град, гробна тишина обхвана града, а редица събития бяха отменени след ужасяващия атентат в четвъртък вечер.

Българин, присъствал на кървавата баня край плажа, разказа, че градът е страховито тих, за разлика от обичайната суматоха в работния ден. Властите наложиха редица забрани, а концерти и други развлекателни прояви бяха отменени. Крайбрежната улица бе затворена, а автомобилите бяха пренасочвани през обходни маршрути. Забранено бе къпането по плажовете в града, както и провеждането на уличните пазари. Концертът на певицата Риана бе отменен, както и местният джаз фестивал.

Властите наредиха на гражданите да не напускат домовете си и да не ходят на работа.
В следобедните часове  временно бе евакуирано и летището в Ница заради подозрителен багаж, оставен без надзор. По-късно тревогата бе отменена.

Хвърлят деца, за да ги спасят

Уплашени хора скачат в морето, за да избягат от камиона убиец

Отчаяни родители хвърляли децата си във въздуха в опит да ги спасят от камиона убиец, който ги приближавал с бясна скорост по крайбрежната алея в Ница, убивайки десетки. Други очевидци на трагедията пък се решили на опасен скок през парапета на алеята към плажа, а някои дори в морето, за да избягат от камиона, разказаха вчера оцелели от мелето в Ница. Изплашените хора обрисуваха страховита гледка на десетки тела, разхвърляни по асфалта след минаването на камиона. Близки и роднини отчаяно отказвали да изоставят телата на обичаните от тях хора, станали жертви на терора.
"Видях тела да хвърчат по пътя му като кегли от боулинг. Чух шумове, писъци, които няма да забравя никога. Бях вцепенен. Не помръдвах... Около мен цареше паника. Хората тичаха, викаха, плачеха. Тогава разбрах. И побягнах с тях.", разказва журналистът Дамиен Алман от местния вестник "Нис Матен".

"Едва не загинахме. Беше като халюцинация...", разказа пред френския телевизионен канал iTele един от пешеходците, Васим Бюел. В ужаса той виждал съпругата си на метри встрани, била вече мъртва. Камионът сменял постоянно посоката и газел наред, събарял електрическите стълбове, дърветата по пътя си.

В паниката майка загубила 8-месечното си бебе и часове наред живяла с мисълта, че може да не е оцеляло в касапницата. След трагедията Тиава Банер пуснала във Фейсбук снимка на невръстния си син с призив ако някой го намери, да й го върне. За щастие момченцето било намерено и прибрано от друга жена, която го завела в дома си. След това видяла снимката на детето в социалната мрежа и се обадила на родителите му.

Десетки други обаче не извадили същия късмет. Сред жертвите е 21-годишната руска студентка Викория Савченко, прегазена от камиона, разказа нейна приятелка, която също била на фаталното място. Загинали са и баща и син от САЩ, които били в Ница на дългоочаквана ваканция. Учителка и двама ученици от Германия също са сред прегазените. Те били част от по-голяма група на училищна екскурзия, празнуващи завършването на учебната година. Руски свещеник пък разказа, че в мелето са загинали и двама негови приятели, с които бил заедно на екскурзия.

Пазарите търпят загуби

Кризата във Франция потопи европейските финансови пазари. Паневропейският индекс STOXX завърши деня със спад от 0,25%, а френският CAC 40 загуби 0,4%. В Лондон FTSE 100 понижи стойността си с 0,2%, а германският DAX - с 0,1%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай