Слушат кандидатите за главен прокурор на ЕС

Бившата ръководителка на румънското антикорупционно обвинение Лаура Кьовеши е фаворитът за новосъздадения пост...

Слушат кандидатите за главен прокурор на ЕС | StandartNews.com

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент ще гласува днес номинациите за главен прокурор на Европейския съюз.

Бившата ръководителка на румънското антикорупционно обвинение Лаура Кьовеши е фаворитът за новосъздадения пост след вчерашното изслушване в комисията по бюджетен контрол.

При вота в комисията Кьовеши е получила 12 гласа. Втори е французинът Жан-Франсоа Бонер с 11, а германецът Андрес Ритер е получил едва един глас.

При изслушването си Лаура Кьовеши заяви, че в страната ѝ има опит да се посегне на независимостта на прокуратурата:

"През цялото време в цялата си дейност бях независима и спазвах законодателството. Резултатите ми говорят за мен. В работата ни с колегите разследвахме членове на всички партии, а не само на една. Разследвахме и богати хора с влиятелни позиции и това беше, защото бяхме независими. Много е важно да кажа, че независимостта беше гарантирана от закона. В момента обаче има опити тя да се ограничи. За да се разследва корупцията по високите етажи на властта или измамите с еврофондове, е много важно да има независимост".

Единствено Кьовеши от всички кандидати получи аплодисменти.

Същевременно ѝ бяха отправени доста остри реплики и въпроси от румънски евродепутати, някои съпроводени с тропане по банките. Един от тях я попита получавала ли е награда от ЦРУ, на което тя отговори, че има награда от "Сикрит сървис" за защитаване на фискалната сигурност, борбата срещу фалшификацията на долари и киберпрестъпленията. Кьовеши добави, че не е получавала американско гражданство за това. Други евродепутати обаче заявиха, че не вярват на нито една дума от негативната кампания срещу нея и я поздравиха за проявения кураж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай