Случи се! САЩ спират санкциите срещу Сирия, пращат помощ

Сирийският президент Башар Асад посети днес Университетската болница в Алепо

Случи се! САЩ спират санкциите срещу Сирия, пращат помощ | StandartNews.com

Американското министерство на финансите издаде шестмесечно разрешение за преустановяване на действието на санкциите, наложени на Сирия, за да позволи предоставяне на помощ за тази страна, пострадала тежко от катастрофалните земетресения в съседна Турция.

Ако министерството не беше взело това решение, то помощта нямаше как да достигне до Сирия, защото би била забранена от санкциите срещу тази страна, предаде ДПА.

"В момент, когато международните съюзници и хуманитарните партньори се мобилизират, за да помогнат на пострадалите, искам много ясно да заявя, че санкциите на САЩ в Сирия няма да пречат на животоспасяващите усилия за сирийския народ", каза заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо, цитиран от БТА.

Разрешителното разширява обхвата на вече действащи разрешения за освобождаване от прилагането на санкциите, издадени по хуманитарни причини, "за да могат тези, които предоставят подкрепа, да се съсредоточат върху най-необходимото - спасяването на животи и възстановяването", заяви той.

Наложените от САЩ и Европейския съюз санкции затрудняват износа за Сирия, в която от 12 години има гражданска война.

От понеделник представители на сирийските власти призовават международната общност да отмени санкциите, които според тях са причина за недостига на ресурси и тежко оборудване, необходимо за разчистване на отломките при спасителните дейности.

Сирийският президент Башар Асад посети днес Университетската болница в Алепо, съобщи сирийското президентството. Това е първото му посещение в пострадалия от земетресенията район в страната, посочват Ройтерс и Асошиейтед прес.

Асад и съпругата му Асма посетиха ранени пациенти в болницата в Алепо - един от най-тежко пострадалите градове в Сирия.

Междувременно Световната програма по прехраната каза, че запасите ù в Северозападна Сирия са на изчерпване. Тя призова да бъдат отворени повече гранични пунктове от Турция, след като двете страни бяха тежко засегнати от земетресението.

"Запасите ни са на изчерпване и имаме нужда от достъп, за да докараме нови запаси. Граничният пункт сега е отворен, но имаме нужда да бъдат отворени нови гранични пунктове", заяви заяви Корине Флайшер, регионален директор на Световната програма по прехраната.

Международната организация по миграция (МОМ) съобщи, че 14 камиона с хуманитарна помощ са преминали днес през границата от Турция в Северна Сирия. "Камионите транспортират електрически печки, палатки, одеяла и други неща в помощ на хората, разселени в резултат на това катастрофално земетресение", каза говорител на МОМ, като добави, че помощта е предназначена за Идлиб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай