Петък,

След сделката: Украйна с ключов ход за зърното

От: Агенция Стандарт -
3129
След сделката: Украйна с ключов ход за зърното
A
A
A

Администрацията на морските пристанища на Украйна започна подготовката Одеса, Черноморск и Южни за износ на жито, съобщиха от службата.

„Във връзка с подписването на 22 юли 2022 г. на инициативата за износ на зърно и свързани с тях хранителни продукти по море, пристанищата Одеса, Черноморск и Южни се подготвят съответно за възобновяване на работата...Уведомяваме, че влизането и излизането на корабите на тези морски пристанища ще се извършва чрез сформиране на керван, който ще бъде придружен от водещ кораб“, се казва в съобщението на сайта на администрацията. Отбелязва се, че за включване на плавателния съд в морския керван е необходимо да се подадат заявления, предаваБГНЕС.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за решаване на проблема с доставките на храни и торове за световните пазари. Меморандумът между Русия и ООН задължава световната организация да участва в работата по премахването на антируските ограничения, които възпрепятстват износа на селскостопанска продукция и торове.

Друг документ разписва механизма за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Украйна. Споразуменията между Русия, Турция, Украйна и ООН предполагат създаването на четиристранен координационен център, чиито представители ще инспектират корабите със зърно, за да предотвратят контрабанда на оръжие и провокации.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Украйна Зърно