След Конгреса в Китай: Кой е наследникът на Си Цзинпин?

Шанхай взима преднина в политическия връх на Поднебесната империя

След Конгреса в Китай: Кой е наследникът на Си Цзинпин? | StandartNews.com

Президентът и лидер на китайската партия Си Цзинпин стисна в дланта си цялата власт в Китай, изхвърли конкуренцията, замени я с лоялни подчинени и си осигури безпрецедентен трети мандат начело на страната. Докато европейските лидери се смълчаха след преизбирането му, Русия и Северна Корея влязоха в надпреварата кой първи ще поздрави лидера, когото все повече сравняват с Мао Дзедун. Путин го нарече „скъпи приятелю“, а Ким Чен Ун му обеща светло бъдеще като стратегически партньори.

Конгресът на победителите, както го нарекоха в Китай, започна преди седмица с нестихващи аплодисменти по време на двучасовата реч на Си Цзинпин за бъдещето, в което пазарният социализъм от 21-ви век ще изведе страната на водещото място в света. Форумът приключи днес с още по-бурни овации за Си, който призова нацията да остане в готовност за очакваните „неспокойни води и опасни бури“, като завърши с думите, че „развитието на Китай не може да се случва отделно от света, а световното развитие се нуждае от Китай“. Пред 2400 делегати той представи новите седем човека, които сядат на политическия покрив, за да решават съдбата на Поднебесната империя за поне 5 години напред.

Четири са големите знаци, които Си Цзинпин даде през последните 7 дни:          

  • Неоспоримото  влияние. С преизбирането си за лидер на партията за трети мандат, в сравнение с всички останали членове на 7-членното най-тясно ръководство на партията, нивото му на влияние е многократно по-високо. Нещо повече – той вече няма конкуренция, както беше досега с Ли Къцян. Всъщност отива си цялото крило, протежета на предишния генерален секретар Ху Цзинтао (2002-2012). Но докато беловласият комунист бе изведен знаково от залата още преди финалната реч на Си, Къцян ще има още няколко месеца да бъзе премиер, но в очевидна изолация. Ако, разбира се, бъде спазена традицията. Всичко вече зависи само от волята на президента. С излизането от политическата игра на Ли Къцян и най-близкия му вицепремиер Ху Чунхуа, си отива поколението на "старите комсомолци", лансирано преди години от Ху Цзинтао. Но ако в старото ръководство групата на Си се състоеше от трима души и винаги трябваше да се съобразява с останалите, но вече в новото ръководство Си има контролния пакет, а освен това с трима от членовете - Джао Леджи, Цай Ци, Ли Си, той си е осигурил 100 процента гарантирано надмощие.

  • Комсомолците от Шанхай. Новият номер две в ръководството но Китай - Ли Цян, бе представен с най-ласкави думи от президента и е вероятният министър-председател. Това бе изненада  за тези, които очакваха мястото да заеме бившият първи секретар на Комсомола Ху Чунхуа. С победата на Цян, в постоянният комитет се формира втора група за влияние - Шанхайската или Новите комсомолци. Те ще се обединят около Ли Цян и Дин Сюесян, които идват от ръководството на комсомолските комитети на окръжно или университетско ниво. Въпреки че почитателите на Ху Цзинтао и Ли Къцян ги определят като регионални играчи, които не са на висотата на комсомолския елит в Пекин, това не е така, защото отдавна Шанхай изпревари столицата на Китай по технологии, образование и свързаност.   

  • Премиерът-мениджър. Ли Цян е с 4 години по млад от Къцян, но с много различен профил. Докато сегашният премиер е радетел на икономически реформи, но малко встрани от политиката, новият стар любимец на Си е с по-скромни икономически данни, но с много по-широк размах. Той е истински интегратор на всички провинции на Шанхайския макрорегион и го прави по безпрецедентен начин. Не само е напълно лоялен от години на президента, но е и протеже на новия шанхайски елит, формиран в продължение на 20 години и при Ху Цзинтао, и при Си Цзинпин. Колкото и да го хейтват за локдауна - блокадата на Шанхай, сравнима с Ухан, той успя да върне нулевата заболеваемост с удивителния си бюрократичен гений. Както казват китайците - един незабележим мениджър е способен на много повече от един прехвален интелектуалец. Отборът на Шанхай взима определено връх и с очакваното назначение на Уанг Хунин, който се стяга за председател на парламента. Така че, в новото ръководство се очертава пълно мнозинство на Си - четирима представители (включително самия него) и още трима верни шанхайци, двама от които са най-сговорчивите и най-добре преговарящите членове на Шанхайския комсомол.

  • Сянката на наследника. Кой обаче сред останалите шестима в новото ръководство може да е наследник на Си? Ли Си, човекът на Си Цзинпин, който контролираше свободолюбивия Гуандун, остава в постоянния комитет на Политбюро, но най-вероятно още бъде там само един мандат. Дин Сюесян, който ръководеше партийния апарат на Си Цзинпин и секретариата на ЦК, вече е сложен на позиция № 6, но най-вероятно ще това ще е наследникът на елитите в Шанхай. Затова и след днешния фурор, който направи Си Цзинпин в новото Политбюро, показа само едно - това не е последният му мандат, планира да остане на власт до 2032-2033 г. Дотогава има прекалено много време да мисли за наследник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай