История! Северна Македония и Албания ликуват

След дълги години чакане днес те започнаха преговори за присъединяване към ЕС

История! Северна Македония и Албания ликуват | StandartNews.com

Исторически момент за Северна Македония и Албания. След дълги години чакане днес те започнаха преговори за присъединяване към Европейския съюз. Двете балкански страни стартираха процеса преди близо две десетилетия. 

Премиерите на Северна Македония и Албания бяха посрещната в Брюксел, за да бъде дадено началото на същинските преговори за присъединяване. Ролята на техни домакини играха председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и премиера на Чехия Петър Фиала. Чехите са ротационния председател на Европейския съюз и имаха редкия шанс по време на техните 6 месеца да започнат преговорите с две нови страни-членки, макар че дотук се стигна след мощните усилия и дори натиск от страна на Франция.                       

За Северна Македония и Албания дългоочакваният момент настъпи на 19-ти юли 2022-а година.

“Голям, исторически ден за република Северна Македония. След 17 години чакане. След 17 години взимане на тежки, важни, значими решения, Северна Македония днес започва преговорите за пълноправно членство в Европейския съюз”, каза премиерът на РСМ Димитър Ковачевски, предава Нова. 

Европейската комисия препоръча началото на тези преговори още преди 4 години. Но тогава започнаха и трудностите за двете балкански страни. Първо парламентите на Германия и Нидерландия поставиха условия. После президентът на Франция имаше забележки. Северна Македония смени името си след настоявания на Гърция. А накрая дойде и българското вето. Най-ниската точка беше през септември, когато 27-те не успяха да се разберат за гаранция, че ще има начало на същинските преговори. Но днес поредицата забавяния и пречки останаха на заден план.

"Толкова се радвам да бъда тук с вас. Това е ваш успех. Както и успех на гражданите на вашите страни. Вие и вашите народи работихте толкова усилено, за да стигнем до тук. Демонстрирахте устойчивост и показахте вяра в процеса на присъединяване", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Брюксел похвали двете страни за направените реформи, за модернизирането на икономиките им и мерките за борба с корупцията. Македонците и албанците благодариха на Урсула фон дер Лайен, бившия германски канцлер Ангела Меркел и особено на Еманюел Макрон. Френската дипломация накрая предложи вариант, който да приемат София и Скопие, за да се разблокира процеса.

"Знаем, че това не е началото на края. По-скоро е краят на едно начало. Но така или иначе - събитието е изцяло положително. Имаме нужда от него, за да изградим едни успешни и отворени Западни Балкани", заяви албанският премиер Еди Рама. 

Никой не може да каже колко ще продължат преговорите. Вероятно до влизането на двете страни в Евросъюза остават години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай