Скучаещ пазач направи нещо безумно с картина за $1 млн.

Охранителят нарисува очи на шедьоръра

Скучаещ пазач направи нещо безумно с картина за $1 млн. | StandartNews.com

Картината "Три фигури" в Културно-образователния център "Елцин" в Екатеринбург, оценявана на 1 млн. долара, осъмна с изрисувани очички върху фигурите.

Полицията в града задържа  заподозрян за вандализма, който се оказа охранител в галерията, съобщи Факти.бг. 60-годишният пазач казал на полицаите, че му е било скучно на първия му работен ден и затова решил да рисува по платното. Той е уволнен от художествената галерия, а картината се реставрира.

Случаят, който всъщност е от декември, стигна до руските медии и стана публичен чак на 13 януари, когато бе съобщено, че неизвестен е повредил платното "Три фигури" на Лепорска, ученичка на Казимир Малевич. Вандалът нарисувал очи върху абстрактните лица на две от фигурите на платното. Картината от колекцията на Третяковската галерия бе изложена временно в центъра "Елцин". Повредите по "Три фигури" са били забелязани от двама наблюдателни посетители на изложбата, които веднага вдигнали тревога. съобщи "Сега".

"Произведението беше огледано от изкуствовед от Третяковската галерия още на следващия ден и изпратено обратно в Москва. Там реставрационният съвет заключи, че работата може да бъде възстановена, а щетите бяха оценени на 250 000 рубли, като тази сума вече е изплатена от застрахователната компания и възстановителните работи трябва да бъдат извършени в близко бъдеще", съобщи директорът на центъра "Елцин".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай