Ски с марихуана в Колорадо

Щатът се надява да си напълни хазната с легализацията на леката дрога

Ски с марихуана в Колорадо | StandartNews.com

От началото на годината потребителите на леката дрога в американските щати Колорадо и Вашингтон могат вече легално да се сдобият с марихуана. И то не само за лечение, но и за развлечение. Приетият през ноември закон позволи откриването на първите кофи шопове, където клиентите могат да си купуват до 28 грама канабис при всяко посещение. Единственото условие е да са навършили 21 години. Магазините могат да предлагат леката дрога под различна форма - в бисквитки, кексчета, помада, напитки.

Законът е революционен за САЩ, където досега политиката в тази област бе насочена предимно към забрана и репресия. Консумацията на канабис с лечебна цел обаче беше разрешена и регламентирана в 19 щата, като негласно в повечето от тях използването на леката дрога не се възприемаше като престъпление.

Откриването на новите магазини със сигурно ще предизвика голям интерес. "Това ще привлече хората от всички краища на страната", смята Адам Рейлег, който е един от основните доставчици на канабис в Колорадо. "През последните месеци съм получавал постоянно писма и телефонни обаждания, в които хората искат да се уверят, че законът ще влезе в сила на 1 януари, за да могат да комбинират ваканцията си със ски и канабис", уверява той. Някои компании пък вече започнаха да организират групови пътувания, като

очакват тълпи от туристи до новите магазини

Всъщност икономическият залог не е за пренебрегване. В Колорадо, който е известен със своите ски курорти, властите са дали разрешения за 348 магазина. Във Вашингтон от 3746 молби за лиценз са удовлетворени 867, твърди в. "Сиатъл таймс". Всичко това обещава нови приходи от данъци. Перспективите обаче са много по-големи. Секторът вече може да се похвали с кабинет от адвокати, софтуер за управление, застрахователна компания и дори сайт, пуснат по случая от ежедневника "Денвър пост". Според изследователския център "Арк вю Маркет Рисърч" легалната продажба на канабис ще нарасне с 64% и в края на 2014 ще достигне от 1,4 млрд. до 2,34 млрд. долара.

Филиалът в Колорадо на Националната организация за реформа на законите за канабиса твърди от своя страна, че всеки ще се възползва от новото законодателство. "Това ще създаде нови работни места, нови данъчни постъпления, допълнителна туристическа дейност и ще доведе до развитието на нова индустрия в Колорадо", казва Рейчъл Жилет, която е адвокат в организацията. По думите й кофи шоповете ще извадят канабиса от черния пазар. Производителите на канабис в останалите щати пък потриват ръце, докато

данъчните чакат постъпленията от новата търговска дейност

Откриването на първите кофи шопове обаче в никакъв случай не означава, че САЩ отново се връщат към революционерите от 60-те години на миналия век. В новото начинание няма нищо подривно, нито пък насочено срещу системата, а напротив, става дума за чист прагматизъм. От новото законодателство може да се печели много и точно финансовият аспект е решаващият в случая. Анализите са доказали, че хазната може да очаква не малки постъпления от такси. За неолибералистите от света на бизнеса влиянието на законодателството в областта на леката дрога не е толкова от значение, защото не засяга структурата на властта. То обаче представлява нов източник на доходи. Може да се направи паралел с браковете между хомосексуалистите, тъй като става дума за еволюция на обществото, което официализира съществуващ факт.

Друг фактор, който натежа в промяната на законодателството, е начинът за отнемането на влиянието на наркокартелите. Досега те държаха монопола върху дрогата, докато сега щатът ще го контролира и така ще разклати почвата под краката на мафията и наркобандите. С тази цел и Мексико отдавна обмисля легализирането на марихуаната.

Първите кофи шопове със сигурност ще се впишат в съвременната американска история, тъй като използването на канабиса с медицинска цел вече е факт. Новите заведения са победа за прогресистите и неолибералистите, които обединиха усилията си, макар и по различни причини. От една страна, легализацията на канабиса слага край на борбата срещу престъпността, давайки нов източник на доходи. От друга страна, в един момент леката дрога ще започва да създава същите проблеми за общественото здраве като тютюнопушенето, което

ще доведе до въвеждането на нови такси

Това пък ще даде на щатите възможност да попълнят дупките си в бюджета.
Някои правят паралел и със смъртното наказание. През последните години броят на екзекутираните смъртници драстично е намалял. Затворите се пукат по шевовете, а това излиза скъпо на американските данъкоплатци. Така че отмяната на смъртното наказание в някои щати е по-скоро резултат от икономически сметки, а не от етика. По същата логика новото законодателство ще опразни затворите от задържани по силата на репресивното законодателство. Някои експерти пък отбелязват, че промяната в иначе консервативните САЩ е комплексно явление, което е емблематично за т. нар. "кул капитализъм".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай