Неделя,

Скандалът расте! Изтекоха още военни тайни на САЩ

От: СТАНДАРТ -
1942
Скандалът расте! Изтекоха още военни тайни на САЩ
A
A
A

Нови документи, за които се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток, се появиха в интернет, съобщават медии, цитирани от ДПА.

Над 100 класифицирани документа, публикувани вчера в "Туитър" и на други места, съдържат сведения за състоянието на бойните действия в източния украински град Бахмут, например, твърди в. "Ню Йорк таймс".

Документите изглежда са на военните и разузнавателните служби на САЩ. Те са били публикувани също в чат приложението "Дискорд", пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Министерството на отбраната разследва публикуваните в мрежата постове, съобщиха говорители на двете издания, предаде БТА.

"Таймс" цитира анонимен високопоставен служител, който нарича изтичането на информация "кошмар за "Пет очи", имайки предвид партньорството за обмен на разузнавателна информация между САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Освен информация за Украйна, новата партида документи съдържа и класифицирана информация, свързана с Китай, с военната ситуация в Индо-тихоокеанския регион, с Близкия изток и тероризма.

За втори път в рамките на дни Вашингтон и неговите съюзници получават изненадващ удар с подобни разкрития. В четвъртък "Таймс" съобщи, че в социални медии са били качени военни документи, отнасящи се за подготовката на Украйна за предстоящо пролетно контранастъпление и за състоянието на капацитета й за противовъздушна отбрана.

Източникът на документите остава неизвестен, не се знае също колко още класифицирана информация е изтекла, се казва в съобщенията в печата.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com