Вторник,

Скандал! Опозицията в Скопие къса договора с нас

От: СТАНДАРТ -
307
Скандал! Опозицията в Скопие къса договора с нас
A
A
A

Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в РС Македония Християн Мицкоски призова властите в Скопие едностранно да анулират Договора за приятелство и добросъседство с България, предаде БГНЕС.

Договорът за приятелство и добросъседство бе подписан през месец август 2017 г. и той откри пътя за евроатлантическата интеграция на Северна Македония.

https://bgnes.bg/site/assets/files/0/05/26/379/mitcko_2.840x500-pim2-b1b74995.jpg

"От информацията, която получаваме стигаме до заключението, че това не е Договор за добросъседство, а пречка за интеграцията на Македония в Европейския съюз /ЕС/. На нас не ни остава нищо друго, освен да напуснем едностранно този Договор и да поискаме международна помощ. Да седнем заедно и да изготвим нов Договор с България, но с гаранции. Вярвам, че в България ще дойдат нови политически сили, които ще имат интерес да видят Македония интегрирана в ЕС", казва Мицкоски в интервю за седмичника "Фокус", който днес предстои да излезе на пазара.

На въпроса дали подобно нещо е възможно лидерът на опозицията казва следното: "Защо да не е възможно? Ние казвахме, че не е възможно да има българско вето и това няма да бъде пречка, но видяхме какво стана. Защо да не може да договорим ново споразумение, но с гаранции... Нали се наричахме братя. Заев даваше интервюта и казваше, че сме един и същи народ? Нали България не беше пречка и бе нашата най-голяма подкрепа за ЕС".

Според Мицкоски "днес Македония е изправена пред невъзможна мисия". "Историята е условие за членството ни в ЕС. В 21 век трябва да търсим решения за 19 век. Това нещо не е нормално. Но, това е заслугата на този бързащ политик /Зоран Заев, бел.ред./", казва още лидерът на опозицията, който очаква "цялостна дипломатическа офанзива от страна на ЕС срещу България, защото ако те се фокусират върху македонските политици няма да има успех".

Той обещава мощна съпротива в парламента срещу "всякаква промяна на учебниците". "Не може историята в 21 век да бъде пречка за бъдещето ни", казва още Мицкоски. Според Християн Мицкоски "българите са продукт от два международни договора: Санстефанският и Берлинският".

"Източният ни съсед е формиран като руско княжество с една-единствена цел тогавашна Царска Русия да се добере до топлите води".

"За разлика от тях нашият народ сам се е преборил за държава. Дали това са били илинденците, или тези преди тях, или пък са били онези след тях - партизаните, за да се достигне до независима държава", казва Мицкоски и твърди, че в "Албания само чиновниците от българското посолство били българи в тази държава". /БГНЕС


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички