Скандално! Тежък натиск от Брюксел да вдигнем ветото за Македония

Брюксел очаква София и Скопие да постигнат споразумение колкото се може по-бързо

Скандално! Тежък натиск от Брюксел да вдигнем ветото за Македония | StandartNews.com

В Брюксел очакват на срещата на върха през юни да бъде взето решение за насрочването на междуправителствените конференции със Северна Македония и Албания, които ще поставят началото на преговорите за членство в ЕС с двете страни. Това заявиха днес високопоставени представители на Съюза, цитирани от БНТ.

В понеделник външните министри на страните от Евросъюза се събират в Брюксел, като в срещата ще участват и шестимата външни министри на страните от Западните Балкани. В рамките на съвета трябва да има разговори между първите дипломати на България и Северна Македония.

Брюксел очаква София и Скопие да постигнат споразумение колкото се може по-бързо. Колкото по-бързо, толкова по-добре, коментираха високопоставени европейски представители. Дипломатите смятат, че на фона на руската агресия в Украйна, е много важно ЕС да изпълни обещанията си към страните от Западните Балкани и започне преговорите за членство със Скопие и Тирана възможно най-бързо.

В понеделник външните министри от ЕС и от страните от Западните Балкани ще обсъдят отражението на войната в Украйна върху региона.

Очаква се външните министри от ЕС да обсъждат и шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва и поетапна забрана на вноса на руски петрол до края на годината, с изключения за някои държави.

Държавите от ЕС все още не могат да постигнат споразумение по петролното ембарго. България също поиска по-дълъг срок преди въвеждането на забраната на руски петрол и петролни продукти. В момента ЕК преговаря най-вече с Унгария, която има най-много претенции към пакета.

ЕС ще стигне до споразумение по отношение на санкции и ще остане единен, смятат високопоставени представители на ЕС.

В срещата на външните министри от ЕС в понеделник ще участва и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай