Скандал! Корупционна схема напълнила Европа с емигранти

Полски министър взе решение

Скандал! Корупционна схема напълнила Европа с емигранти | StandartNews.com

Министърът на външните работи на Полша е взел решение да прекрати споразуменията с аутсорсинг компаниите, приемащи заявления за визи от 2011 г., след като тогавашният външен министър Радослав Шикорски закри 31 дипломатически представителства, съобщи полското външно ведомство, цитирано от информационна агенция ПАП. 

Шикорски, някога виден член на управляващата тогава партия "Право и справедливост" (ПиС) и министър на отбраната в нейния кабинет през 2005-2007 г., впоследствие се превърна в един от най-яростните ѝ критици и противници. Той заемаше поста министър на външните работи в периода 2007-2014 в центристкото правителство на Гражданската платформа (ГП), ръководено от Доналд Туск. През 2019 г. е избран за член на Европейския парламент.

В началото на септември вестник "Газета виборча" (Gazeta Wyborcza) съобщи, че министерството на външните работи на Полша вероятно е позволило на стотици хиляди мигранти да дойдат в Европа.

Вестникът пише, че става въпрос за заместник-министъра на външните работи Пьотър Вавжик, който е отговарял за консулските въпроси и визите в министерството. "Газета виборча" допълва, че именно Вавжик е автор на проекта за регламент за облекчаване на визовия режим за временни работници от около 20 страни, включително държави с преобладаващо мюсюлманско население. Директивата предполага "възможността за наемане на до 400 000 работници в Полша", пише вестникът.

Изданието допълва, че "по неофициална информация се очертава картина на корупционен скандал, който е позволил приток на десетки хиляди имигранти към Европа чрез международни компании за набиране на персонал". Вестникът посочва, че е възможно именно фирмите за набиране на персонал да са "стояли зад проектонаредбата на министър Вавжик". В текста се допълва, че през 2022 г. в Полша са пристигнали около 200 000 мигранти, от които 130 000 са били от мюсюлмански страни.

"Това може да се отнася до огромен корупционен скандал, в резултат на който стотици хиляди имигранти се изсипаха в Европа", пише "Газета виборча".

Вавжик беше уволнен в края на август.

Министърът на външните работи Збигнев Рау реши да извърши специална проверка и одит в консулския отдел на министерството и във всички полски консулски представителства и да уволни Якуб Осайда, директор на правната служба на министерството.

В четвъртък Даниел Лерман, заместник-директор на отдел "Организирана престъпност и корупция" към националната прокуратура, заяви, че в рамките на разследването на нередностите при издаването на визи прокуратурата до момента е повдигнала обвинения срещу седем души, трима от които в момента са в предварителния арест.

"Разследването е започнало на 7 март въз основа на материали, предоставени от Централното бюро за борба с корупцията", каза Лерман. "То се отнася до платена защита при ускоряване на визови процедури във връзка с няколкостотин заявления за визи, подадени в продължение на година и половина. От тези визи повечето са били обработени чрез решения за отказ".

Той допълни, че заявленията за визи са се отнасяли до чужденци, подали заявления в полските дипломатически мисии в Хонконг, Тайван, Обединените арабски емирства, Индия, Саудитска Арабия, Сингапур, Филипините и Катар, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай