Сирийската опозиция постави условия за мирните преговори

Сирийската опозиция постави условия за мирните преговори | StandartNews.com

Кайро. Сирийските опозиционни сили поставоха условия в неделя за участието си в мирните преговори, които целят да се сложи край на гражданската война в Сирия, в ход, който породи допълнителен хаос в преговорите за предложената конференция, след като представител на международната общност заяви, че не трябва да има каквито и да е предварителни условия, предаде Ройтерс.

Дълго отлаганите преговори, известни като Женева 2, имат за цел да съберат враждуващи страни в Сирия на масата за преговори, но бяха многократно отлагани заради спорове между световните сили, разделение сред опозицията и непримиримите позиции на Асад и бунтовниците .

Президентът на Сирийската Национална Коалиция президент Ахмад Джарба заяви, че опозицията няма да присъства, освен ако не е ясна времева рамка за напускането на властта на Башар Асад. Той също така каза, че не може да приеме присъствието на Иран.

"Ние решихме да не учавстваме в Женевските преговори , освен ако не е с достойнство, и освен ако няма идея за трансфер на властта с определен срок, и без окупаторът Иран на масата за преговори," каза Джарба на среща на външните министри на страните от Арабската лига в Кайро.

Арабската лига се събра в Кайро, за да насърчи сирийската опозиция да участва в подготвяната мирна конференция за Сирия, предаде Франс прес. Представителят на Катар призова за обща позиция на министрите.

Миналата сряда международният посредник Лахдар Брахими получи съгласието на президента Башар Асад за участие в конференцията, поддържана от Съединените щати и Русия. Опозиционната Национална коалиция обаче се възпротиви на всякакви преговори преди оставката на Асад. Джарба също поиска от Арабската лига "ясен ангажимент" за въоръжаване на бунтовниците.

Сирийският конфликт е една от причините за днешното посещение на американския държавен секретар Джон Кери в Саудитска Арабия.

Има и раздори между световните сили по въпроса дали Иран трябва да бъде поканен на преговорите. Техеран заяви, че е готов да дойде и Брахими, международният пратеник за Сирия, потвърди пред на ООН , че Иран предпочита даприсъства, но не е имало споразумение за това все още.

Високопоставен представител на Държавния департамент, сподели преди посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери до Кайро и Рияд, че първият дипломат на САЩ ще заяви пред саудитците, че Иран не би бил добре дошъл на преговорите, освен ако не одобри споразумение, което цели да изгони Асад от власт.

"Иран не е направил това, и ние не можем даже да разглеждаме възможността за тяхното участие", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай