Сирия предава данните за химическия си арсенал

Сирия предава данните за химическия си арсенал | StandartNews.com

Хага. Организацията за забрана на химическите оръжия(OPCW) съобщава, че Сирия е започнала изпращането на информация за химическия си арсенал като част от руско-американския план с цел да бъдат обезопасени, съобщи БиБиСи.

Базираната в Хага организация добави, че очаква повече сирийски данни през идните дни и е отложила среща, планирана за неделя.

На Сирия бе даден краен срок до събота да предаде пълния списък на своите химически оръжия.

Америка заплаши с военни действия заради химическата атака в Дамаск миналия месец, коята от Обединените нации нарекоха "военно престъпление".

Америка, Великобритания и Франция обвиниха сирийските правителствени сили за атаката, но президентът Башар Асад посочи към бунтовническите групировки.

Говорител на Организацията за забрана на химическите оръжия съобщи за Ройтерс в петък: "Получихме част от доказателствата и очакваме още". 

Дипломат на Обединените нации потвърди, че детайлите за арсенала са предадени, добавяйки: "Доста е дълго и в момента се превежда." От организацията отказват да съобщят какво е било съдържанието на предадената информация. Руско-американският план цели да унищожи сирийското химическо оръжие до средата на 2014 г.

Организацията за забрана на химическите оръжия е решила да отложи предвидената за неделя среща, на която трябваше да бъде обсъдено унищожаването на сирийските химически оръжия.

Според дипломатически източници текстът, който трябваше да послужи за база при работата на срещата и който е предмет на преговори между САЩ и Русия, все още не е готов.

В свое комюнике организацията заяви, че ще обяви нова дата, веднага щом може да я насрочи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай