Синът на депутат сред жертвите на падналия АН-26

Четири са версиите за катастрофата

Синът на депутат сред жертвите на падналия АН-26 | StandartNews.com

 

Синът на украинския депутат Вадим Олабин е сред жертвите при катастрофата на военния самолет АН-26, разбил се вчера при планови учебни полети в Харковска област, предаде Риа новости. Там загинаха 26 души, един курсант е в тежко състояние.

20-годишният Владимир Олабин е бил курсант в Харковския университет на ВВС "Иван Кожедуб“. Вече е заведено дело за нарушение на правилата на полетите и подготовката към тях, което е довело до катастрофа с такиви ужасяващи последствия.

Четири са версиите – техническа неизправност на агрегатите на самолета, неправилно изпълнение на служебните задължения на екипажа, грешка на лицата, отговорни за управление на полета и ненадеждно техническо обслужване на машината.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви ден на траур на Украйна. Когато пристигна на мястото на катастрофата

той подчерта, че държавата ще осигури лечението на единствения оцелял курсант и ще отпусне обезщетение на близките на загиналите. Президентът призова за бързо изясняване на причините за катастрофата, както и за обективно и безпристрастно разследване. Той е възложил до изясняване на причините за падането на самолета да бъдат прекратени полетите на подобните на АН-26 машини.

Украйнският министър на отбраната заяви, че самолетът е бил технически изправен, а вчера е извършил пет успешни излитания и кацания при учебни полети.

Командирът на самолета е съобщил на диспечерите за проблеми с левия двигател, но е казал, че е готов да опита да кацне с един двигател, което е предвидено в техническия регламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай