Швейцария иска нови преговори с Европейския съюз. Какво ги прихвана

Икономическите отношения между ЕС и Швейцария се ръководят от повече от 100 споразумения

Швейцария иска нови преговори с Европейския съюз. Какво ги прихвана | StandartNews.com

Президентът на Швейцарската федерация Игнацио Касис заяви в интервю за в. "Зонтагс цайтунг", че иска да подобри охладнелите връзки на страната с Европейския съюз, като се опита да сключи нов пакет от двустранни споразумения, предаде Ройтерс.

Продължилите с години преговори за по-тясното обвързване на Швейцария с единния пазар на ЕС се провалиха през май миналата година, когато швейцарското правителство се отказа от проект за договор от 2018 г., укрепващ отношенията й с нейния най-голям търговски партньор.

В продължение на десетилетие Брюксел настояваше за договор, който да обхваща многобройните двустранни споразумения, но Швейцария редовно въвеждаше промени в правилата на единния пазар.

Касис, който е и външен министър, каза, че швейцарското правителство сега работи за започването на нови преговори с ЕС.

Държавният глава посочи електричеството и енергетиката като възможни теми за споразумения и допълни, че има много възможности за сътрудничество в сферите на здравеопазването, изследванията, медиите и културата, чрез които връзките между Швейцария и ЕС могат да се задълбочат.

Икономическите отношения между ЕС и Швейцария сега се ръководят от повече от 100 двустранни споразумения, които датират от 1972 г. Те остават в сила, но в един момент ще започнат да губят ефективността си, което застрашава фактическото участие на Швейцария в общия пазар на ЕС. За разлика от Великобритания, която шумно напусна блока, Берн се стреми да запази участието си в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай