Шрьодер осребри "Северен поток"

Между 250 000 и 1 млн. евро заплата му докара приятелството с Путин

Шрьодер осребри "Северен поток" | StandartNews.com

Бившият германски федерален канцлер Герхард Шрьодер е добър пример как да се осребрят връзките от пребиваването на върха на властта. Той е добре платен оратор още от периода на канцлерството му и особено в началото на войната на САЩ в Ирак, когато заради несъгласие с действията на Вашингтон стана любимец на арабите. Канцлерът често пътуваше за високо платени 45-минутни лекции до Обединените арабски емирства. В списъка на 15-те най-добре заплатени лектори по това време той заема 11-о място. Източници в бранша твърдят, че бившият канцлер се продава от агенциите за 75 000 евро.

Герхард Шрьодер не е единственият ветеран в германската политика, който осребрява имиджа си. Да се държат речи, да се четат лекции и доклади срещу петцифрени суми е практика за повечето известни политически фигури в страната с най-мощна икономика в Европа. Но цените на германците са доста по-ниски в сравнение с тлъстите хонорари на американските и британските им колеги, особено с тези на Тони Блеър, Бил и Хилари Клинтън. Там сумите, на които се оценяват лекциите, са шестцифрени.

В Германия обаче шампион е Шрьодер. Но силата му е предимно в директните връзки с бизнеса, които бившият канцлер завърза, още докато бе на власт. Ключови за кариерата му станаха изградените по време на канцлерството му и доразвити след това тесни връзки с Русия. Благодарение на тях след приключването на мандата му във властта се издигна на високия пост председател на Съвета на акционерите на газопровода "Северен поток", по който руският енергиен гигант доставя газ за Германия. Споразумението за газопровода бе подписано през септември по време на посещение в Германия на руския президент Владимир Путин. "Вова и Герд са близки приятели", писаха тогава немски медии. Няколко месеца по-късно Шрьодер напусна канцлерството, след което получи важния пост в консорциума за газопровода, доминиран от "Газпром". Докато бе на власт, Шрьодер неуморно работеше за реализирането на проекта.

Стотина дни след подписването на договора бившият канцлер оглави Надзорния съвет на компанията с годишна заплата 250 000 евро. Но съобщения в медиите отбелязаха, че заплатата му е значително по-висока и може би достига 1 милион евро.

В родината си и в САЩ бившият канцлер бе критикуван, че обслужва интересите на Москва в енергийния бизнес. Той обаче отговори, че не участва във фирмените решения на руския енергиен гигант "Газпром" и с нищо не накърнява германските интереси.

Приемането на високоплатената длъжност в руската компания обаче предизвика много критики срещу бившия германски канцлер. Вестник "Вашингтон пост" нарече новия му пост "политическо предателство", а американският конгресмен Том Лантос го обвини в "политическо проституиране".

Освен от поста в "Северен поток" Шрьодер получава хонорари и като съветник на инвестиционната банка "Ротшилд". Той е регистриран хоноруван оратор към Нюйоркската агенция за знаменитости "Хари Уокър". Участва и в промотирането на германски фирми в Китай. С негово съдействие компанията Herrenknecht, производител на земекопни машини за строителство на подземни железници, получи изгоден контракт в Китай. Шрьодер успешно лобира в Поднебесната империя и за германските химически компании.

Започва като строителен работник

Герхард Шрьодер, който тази година навършва 70 години, изминава в кариерата си дългия и не лесен път на младеж, роден в работническо семейство с пет деца. Изкарва прехраната си като строителен работник, докато учи във вечерна гимназия. След като завършва право, става университетски преподавател по юридически науки и адвокат. Политическата му кариера започва в младежката организация на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) преди 50 г. През 1978 г. става лидер на младежката организация на партията. 20 г. по-късно се издига до канцлер, след като социалдемократите вземат властта в Германия и създават коалиционно правителство с партията на Зелените. През 2002 г. Шрьодер едва не губи властта, защото коалицията му не успява да се справи с икономическите проблеми в страната. Спасява го несъгласието му с войната на САЩ в Ирак и ефективните мерки за подпомагане на пострадалите от опустошителните наводнения в Германия. Така получава лека преднина пред политическите си противници от партията ХДС. Аналогична на критичната германска позиция за Ирак тогава заеха Франция и Русия, което даде повод да се заговори за нова тристранна ос в световната политика - Берлин-Москва-Париж. Инициираните от правителството на Шрьодер предсрочни избори през 2005 г. след поражението на ГСДП на местния вот в провинция Северен Рейн, Вестфалия през 2005 г., завършват с патова ситуация, изходът от която бе сформирането на голяма коалиция на ХДС, ХСС и ГСДП. Начело като канцлер застана израсналата в ГДР Ангела Меркел. Ситуацията тогава бе подобна на картината след изборите в Германия през 2013 г. С тази разлика, че Шрьодер не остана на канцлерския пост през 2005 г., а се отказа от участие в правителството и от депутатското си място в Бундестага. Няколко месеца след това, през 2006 г., стана личен съветник по международната политика на директора на крупния 180-годишен медиен швейцарски концерн Ringier. Той притежава над 120 вестника, няколко телевизии, радиостанции и 80 интернет сайта в 10 страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай