Шрапнели свалили боинга над Украйна (ОБЗОР)

Шрапнели свалили боинга над Украйна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Голям брой предмети, летящи с висока скорост, разбили лайнера, според предварителен доклад

Самолетът Боинг на малайзийските авиолинии, който се разби в Източна Украйна на 17 юли, е бил поразен от голямо количество обекти, летящи с висока скорост. Това довело до разпадането на машината на парчета по време на полета. Такива са заключенията в предварителен доклад от разследването на катастрофата, която доведе до смъртта на 298 пътници и екипаж.
Разследващите трагедията не са открили доказателства за техническа грешка или действия на екипажа, които да са довели до разбиването на самолета, се посочва още в доклада на холандското Бюро за сигурност, цитиран от АП. Докладът не казва, че малайзийският самолет е бил свален от ракета, но изводите в него, както изглежда, насочват към такова заключение, отбелязва агенцията. Подобни поражения обаче хипотетично са възможни и от бордово оръдие на щурмови изтребител, коментираха пред "Стандарт" експерти. "Първоначалните резултати от разследването сочат към външна причина за катастрофата", заяви ръководителят на бюрото Тийбе Юастра. Той добави, че са необходими повече проучвания, за да се установи с по-голяма точност причината за падането на самолета.

Полет МН17 на малайзийските авиолинии потегли от Амстердам на 17 юли малко след 10 ч. по Гринуич. Всичко бе нормално, преди самолетът да се разбие внезапно няколко часа по-късно над Източна Украйна. След драмата Киев и западните страни обвиниха проруските опълченци, а те от своя страна и Москва посочиха с пръст Украйна.

Във вторник за пореден път проруските опълченци заявиха, че че нямат военно оборудване, с което да могат да свалят пътнически самолет, предаде Ройтерс."Мога да кажа само едно нещо: ние не разполагаме с оборудване, което може да свали пътнически боинг, включително този малайзийски самолет", каза пред Интерфакс Александър Захарченко, "премиер" на самообявилата се Донецка народна република.

"Подробното изследване на структурните щети продължава. Съдебна експертиза ще бъде извършена, когато отломките бъдат преместени", се посочва още в доклада. Разследващите засега са проучили снимки от мястото на падането, радарни данни, информация от черните кутии на машината. Черната кутия, записваща разговорите в пилотската кабина, не е показала никакви технически проблеми или възникване на спешна ситуация, се допълва в доклада.

Експерт от ЦРУ: Има тайна договорка

Украйна, Малайзия и Холандия явно са се договорили да мълчат за доказателства за авиокатастрофата, с които разполагат. Това коментира в ефира на тв "Россия 24" Рей Макгавърн, бивш анализатор от ЦРУ. Макгавърн е ветеран от спецслужбите, изготвял разузнавателните сводки за двама президенти на САЩ - Роналд Рейгън и Джордж Буш-старши."Защо всички пазят мълчание? Имам подозрение, че САЩ и Русия знаят какво точно е станало. Порошенко и съветниците му - също, а може и да не е така. Не зная достатъчно подробно ли са били информирани те, какво са правели в района на катастрофата системите за ПВО и щурмовите самолети Су-25", каза ветеранът от спецслужбите.

ЕС забавя санкциите срещу Русия

ЕС ще изчака с прилагането на новите санкции, които прие срещу Русия и, които целяха да ударят нефтения сектор. В сряда страните членки ще проведат нови разговори за това кога да бъдат приложени наказанията, предаде АФП. Агенцията коментира, че са се появили разногласия доколко трябва да се обвързани с примирието в Украйна. Санкциите бяха одобрени в понеделник, но още тогава страните-членки се разбраха да изчакат няколко дни с прилагането им.

Междувременно западните медии коментират, че примирието между въоръжените сили на Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти продължава да бъде все така крехко четири дни след сключването му от контактната група, заседавала в Минск в петък миналата седмица. Двете страни продължават да се обвиняват взаимно, че продължават откъслечен обстрел по обекти главно в и около Донецк и близо до пристанищния град Мариупол, въпреки че по думите на руския външен министър Сергей Лавров примирието "общо взето" се спазва.

Летището в Донецк е било подложено в нощта на понеделник срещу вторник на обстрел, предаде АФП, като се позова на съобщение на командването на специалната операция, която Киев води срещу сепаратистите. Летището в Донецк е под контрола на украинските сили. То е било обект четири пъти на минометен обстрел и на обстрел със системите Град. Няма жертви и ранени. Същевременно представител на украинското министерство на отбраната заяви, че четирима украински военнослужещи са убити от началото на влизането в сила на примирието, предаде Ройтерс. Други 29 са били ранени.

Изтребители притесниха натовска фрегата

Два руски изтребителя "Су-24" и един разузнавателен самолет "Ан-26" са извършили дързък бръснещ полет на 300 м над фрегатата на канадските ВМС "Торонто". Корабът участва в учение на НАТО и Украйна в Черно море, съобщи в. "Глоуб анд мейл". Това бе потвърдено от военния министър на Канада Робърт Никълсън. "Действията на Русия не са застрашили сигурността на нашия кораб, но те са излишна провокация и могат да доведат до ескалация на напрежението,когато е в сила крехкото примирие между украинската армията и проруските бунтовници в Източна Украйна.Говорителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков обясни, че полетите са планирани отдавна и, че руските машини не са се доближавали до канадската фрегата.

Москва засече US ракета в Средиземно море

Руските системи за ранно предупреждение за ракетно нападение са засекли балистична ракета, изстреляна от Средиземноморието в посока изток, предаде РИА "Новости".
Руските технически средства са проследили ракетата. Траекторията на полета е бил от централната част на Средиземно море към Израел, като целта била на около 300 км северно от Тел Авив, обяснил говорител на руското министерство на отбраната.

Преди година, също в началото на септември, Русия засече и проследи полета на две балистични ракети от централната част на Средиземно море към източното му крайбрежие. Впоследствие бе обявено, че пусковете са в рамките на изпитания на Израел и САЩ на израелски ракети-мишени за системата за противоракетна отбрана.

Киев получил установки

На летището в украинския град Харков се приземиха два американски военно-транспортни самолета "Херкулес". С позоваване на агенция "Новороссия", ИТАР-ТАСС предаде, че тези самолети са доставили за украинската армия две ракетни установки за залпов огън РСЗО - LAROM. Оръжията са произведени в Румъния, се посочва в съобщението. От самолетите било свалено също голямо количество боеприпаси за този вид оръжие, твърдят източници от източно украинското опълчение. След това системите за ракетен заплоп огън на свой ход се насочили към селището Старобельска, се отбелязва в информацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай