Шпионски скандал избухна в Австрия, как намесиха България

Управляващите обвиняват крайнодясната Партия на свободата, че е позволила проникване на руски агенти

Шпионски скандал избухна в Австрия, как намесиха България | StandartNews.com

Шпионски скандал в полза на Русия с българска връзка набира скорост в Австрия. Управляващите обвиняват крайнодясната Партия на свободата, че е позволила проникване на руски агенти в австрийските тайни служби по времето, когато е била във властта. Повод за това стана арестът на служител на бившата Федералната служба за защита на конституцията и борбата с тероризма. Той беше задържан по обвинения в шпионаж в полза на Русия. В скандала се появи и името на българския разследващ журналист Христо Грозев, който също е бил шпиониран във Виена, както и името на друг българин - Орлин Русев. За Русев се твърди, че е шеф на българска шпионска мрежа, предава БНТ.

Австрия е изправена пред най-големия си шпионски скандал от десетилетия насам. На 29 март беше арестуван Егисто От - бивш служител на също бившата Федералната служба за защита на конституция и борбата с тероризма, която по-късно стана част от австрийското разузнаване. Обвиненията срещу От са, че години наред е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици. При ареста От отрича обвиненията, но папката на прокуратурата с доказателства срещу него е 86 страници:

“Никога не съм предоставял никакви официални данни на никого и не съм вземал пари за това. Нямам достъп до базата данни от 2017 година.”

Прокуратурата във Виена разследва От от седем години. Според данните той е действал заедно с бившия шеф на фалиралата германска разплащателна компания Уайеркарт Ян Марсалек, за когото се смята, че е организирал руски шпионски дейности в Австрия и е ръководел двойни агенти. Смята се, че в момента Марсалек живее в Русия. Управляващите партии в правителството - Партията на зелените на президента Александър Ван дер Белен и Австрийската народна партия на канцлера Карл Нехамер твърдят, че това е станало по времето, когато шеф на бившата Службата за защита на конституцията е бил представител на крайнодясната Партия на свободата. Опасенията са, че руски агенти трайно са проникнали в тайните служби на Австрия.

Герхард Карнер - министър на вътрешните работи: “Магистратите се занимават с този случай, от тях зависи напълно да изяснят събраните данни и обвинения, това е абсолютно необходимо в момента. Знаем и виждаме, че Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване, която е наследник на Федералната служба за защита на конституцията се радва на отлично доверие сред международните партньори, тя си е заслужила това доверие.”

Според публикации в австрийските медии, именно арестуваният От стои зад кражбата на лаптопа на българския разследващ журналист Христо Грозев от жилището му във Виена през 2022 година. По-късно лаптопът му е бил предаден на Москва. След този случай от съображения за сигурност Грозев напуска Австрия.

Разследващите са открили и чатове на шпионската мрежа, в които е включен и друг българин - Орлин Русев, за когото се твърди, че е лидер на българска шпионска мрежа във Великобритания и е част от обмена на секретна информация с Москва. Срещу Русев и още петима българи на Острова се води съдебен процес. Канцлерът Нехамер свика спешно във вторник Съвета за национална сигурност. Той призова за бързи действия за засилване на националната сигурност в Австрия и осуетяване на руската инфилтрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай