Шолц с остро предупреждение към Китай

Германският канцлер прие голяма китайска делегация, водена от премиера Ли Цян

Шолц с остро предупреждение към Китай | StandartNews.com

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че по време на разговори по-рано тази седмица е предупредил Китай да не употребява сила, за да постигне териториални промени, особено по отношение на Тайван, предаде Ройтерс.

Тази седмица Шолц прие голяма китайска делегация, водена от премиера Ли Цян. Първата среща на високо равнище между двете страни от края на пандемията на коронавируса се проведе на фона на повишаващото се геополитическо напрежение между Запада и Китай, отбелязва Ройтерс, пише БТА.

"Ние категорично отхвърляме всички едностранни опити за промяна на статуквото в Източнокитайско и Южнокитайско море с употреба на сила или на принуда. Това важи с особена сила за Тайван", каза германският канцлер пред парламента. "Освен това ние сме обезпокоени от състоянието на човешките права и върховенството на закона в Китай", добави той.

Китай, който никога не е изключвал употребяването на сила за установяване на контрол над Тайван, засили военната си активност около демократично управлявания остров, за да го принуди да приеме неговия суверенитет.

Тайван категорично оспорва претенциите на Пекин за суверенитет и се зарича да се защитава, ако бъде нападнат, посочва Ройтерс.

В своето изказване пред Бундестага Шолц също така призова Турция да даде зелена светлина за присъединяването на Швеция към НАТО. "Швеция трябва да има място на масата на следващата среща на високо равнище на НАТО", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай