Шок! Захарова каза кой управлява Украйна

Тя коментира визитата на Джо Байдън в Киев

Шок! Захарова каза кой управлява Украйна | StandartNews.com

"Престъпникът винаги се връща на местопрестъплението." С тази прочута фраза от романа на Достоевски "Престъпление и наказание" говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира посещението на американския президент Джо Байдън в Украйна в понеделник, цитирана от ТАСС и БТА.

Липсата на темата за дипломатическо уреждане на конфликта в речите на Байдън в Киев и Варшава говори за желанието на Вашингтон да нагнетява напрежението с Москва, подчерта тя.

Зхарова отбеляза, че срещата на Байдън със Зеленски е показала "кой всъщност управлява Украйна".

"За отбелязване е, че американците дори дума не обелиха за политическо уреждане на кризата. Това е престъпно от страна на Белия дом", заяви Захарова.

Говорителката на руското Външно обърна внимание и на искането на съветника на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан в близките месеци Киев да осъществи успешно контранастъпление и излезе на границите на Крим.

"Явно за Съливан украинците не са хора. Не мисля, че за тях съществуват хора, които биха могли да сравнят със себе си - те (американците) са изключителни. А гражданите на Украйна за САЩ никога не са били хора", заяви Мария Захарова.

Руският външен министър Сергей Лавров и най-високопоставеният представител на Китай по външнополитическите въпроси Ван И не са обсъждали никакъв "китайски мирен план" за Украйна, изтъкна Захарова.

"Вземаме си бележка за изявленията на някои западни политици и медийните съобщения за някакъв китайски мирен план. Както обикновено, те изкривяват реалната картина", коментира Захарова.

Говорителката на руското външно министерство отбеляза, че "китайските партньори ни запознаха със своята гледна точка за първопричините за украинската криза, както и с подходите си за нейното политическо уреждане".

"Нямаше разговори за какъвто и да било отделен мирен план", увери Захарова. В същото време тя спомена за "тясно взаимодействие" между Москва и Пекин, чиито подходи по въпросите на международната сигурност "са близки или съвпадат".

Съобщения, че Китай се готви да представи свой мирен план за Украйна, се появиха на Мюнхенската конференция по сигурността в края на миналата седмица. Подробности не бяха дадени, но украинският външен министър Дмитро Кулеба изключи категорично възможността страната му да отстъпи свои територии на Русия в замяна на мир.

Днес Мария Захарова каза, че диалогът с Украйна е невъзможен, тъй като тя иска Русия първо да се изтегли от Крим и Донбас.

Всички мирни идеи за Украйна се провалят поради желанието на Съединените щати да отслабят Русия, а след това да се съсредоточат върху сдържането на Китай, увери тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай