Четвъртък,

Шок! Кой нарече Елизабет II колонизатор

От: Агенция Стандарт -
1847
Шок! Кой нарече Елизабет II колонизатор
A
A
A

На австралийска сенаторка, представител на коренно население, й се наложи повторно да произнесе клетвата си, след като промени текста и нарече кралицата на Великобритания колонизатор, предаде Ройтерс.

Сенатор Лидия Торп от Австралийски зелени каза в горната камара на парламента с вдигната над главата дясна ръка, свита в юмрук, че ще "бъде вярна на колонизатора, Нейно Величество кралица Елизабет Втора", която е държавен глава и на Австралия.

Председателят на Сената Сю Лайнс каза на Торп, че от нея се изисква да прочете текста на клетвата точно такъв, какъвто е. След пауза Торп, която е сенатор от септември 2020 г. и запази мястото си на федералните избори през май, произнесе клетвата си, придържайки се към текста.

Лидерите на коренното население на Австралия от поколения настояват да бъдат признати несправедливостите, понесени от аборигените от началото на европейската колонизация през 1700 г.

Австралийският премиер Антъни Албанезе иска да внесе промени в конституцията, свързани с правата на местните малцинства.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички