Шефът на МОК говори с Путин на руски

Забъркват немеца като агент на ЩАЗИ, той отрича

Шефът на МОК говори с Путин на руски | StandartNews.com

Берлин. "Германия има своя олимпийски Бог или просто казано - Папата на Олимпиадите", гръмна германският "Билд" след категоричния избор на Томас Бах за президент на Международния Олимпийски Комитет във вторник. Немецът смени на поста белгиеца Жак Рох, а мандатът му е 8 г. През 2021 г., Бах ще може да се кандидатира за още 4.

В Германия определено са горди от постигнатото.

Медиите разказват колко много е постигнал роденият през 1953 г. в 15 хилядното градче Таубербишофсхайм близо до Вюрцбург, Западна Германия. След като завършва гимназия, той започва да учи право и политически науки в местния университет. "От малък съм луд по спортовете. Исках да стана футболист, но тренирах тенис, защото родителите ми нямаха достатъчно пари, за да ме запишат. Освен това теренът в града ни бе далеч от дома", разкрива Томас. Бах завършва обучението с пълно отличие. Работи като стажант и по-късно и като адвокат в няколко фирми между 1981 и 1983 г., преди да събере достатъчно пари, за да отвори своя собствена адвокатска кантора.

През 1985 г. Бах става директор на международните отношения в "Адидас", а едновременно с това и адвокат на компанията. Пет години по-късно Томас се издига още повече. Той е избран за координатор на министерството на икономиката в обединена Германия. През 1998 г. Бах става президент на най-голямата фирма в света за произвеждане на машини за обработка на дървени материали - "Майкъл Вайниг". Между 2000 и 2008 г. пък той работи и като консултант и адвокат в "Сименс".

Медиите в Германия отчитат и факта, че новят шеф на МОК говори перфектно английски и испански. Оправя се с португалския, унгарския и руския. Дори след избора му за шеф Бах говори по телефона с Владимир Путин на руски относно зимната олимпиада в Сочи.

Като спортист 59-годишният немец има немалко успехи. Най-добър адвокатът е във фехтовката. През 1971 г. печели бронзов медал и световното първенство за младежи. Две години по-късно Бах взима сребро с националния отбор на Германия на първенството на планетата. Най-големият му успех обаче идва през 1976 г. Тогава той печели злато от олимпиадата в Монреал и първо място на световното. Година по-късно в дисциплината рапира защитава титлата си.

След като прекратява активна спортна кариера през 1979 г., Бах става говорител на германската федерация по фехтовка, а само след 3 г. се издига и до германския олимпийски комитет.

През 1991 г. той започва работа в МОК, където след 4 г. става шеф на международния спортен съд. Няколко месеца по-късно Томас вече е член на изпълнителната комисия на МОК. А преди олимпиадата в Сидни през 2000 г. е избран за вицепрезидент в ръководството на Жак Рох.

Разбира се, не всичко е цветя и рози, както го представят германците.

Преди няколко дни около Бах гръмва скандал, в който е посочен като агент на Щази. Според извадени документи Томас работил за изночногерманските тайни служби главно в схеми за търговия с антиизраелска насоченост. Самият Томас отрича веднага подобна информация. "Това са глупости. Аз учех много, ходех по състезания. Правих какво ли не, но не съм бил таен агент", оправдава се Бах. В старо интервю той признава, че един път е използвал мръсен номер във фехтовката, но не уточни на кое състезание. "Намокрих ръкавиците си с вода, за да излъжа системата, която отчита пораженията върху костюма и съответно точките. Но не беше на голямо състезание", разкрива Бах.

Томас е женен от 36 години за любимата си Клаудия. Тя дори го подкрепи на избора му в Буенос Айрес по-рано тази седмица, но отказа твърдо да говори пред медиите. "Клаудия не иска да е звезда", обяснява Бах. Голямата драма на щастливото семейство обаче е липсата на деца. Томас винаги отказва да отговори на въпроса дали е невъзможно да имат такива или просто не се е получило. "Искам деца, но това е животът", казва новият номер 1 в света на спорта.

"Баща ми Андреас имаше много тежък живот", разказва Бах пред "Билд". "След участието му във Втората световна война той получи болест на сърцето, от която получаваше леки, частични инфаркта. Всяко нощ майка ми стоеше будна до бутилката с кислород, която го поддържаше жив. И когато отново се получаваше, тя го водеше до болницата. На сутринта го прибираше и отиваше на работа. Имаше магазин за текстил. Помагах й, колкото можех", разкрива нелекото си детство Бах.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай