Ще изчезне ли едно от най-красивите места на Земята

Големия бариерен риф ще оцелее, ако глобалното затопляне не надхвърли 1,5 градуса

Ще изчезне ли едно от най-красивите места на Земята | StandartNews.com

Едва 2% от площта на Големия бариерен риф  се спасила от избелване след 1998 г., става ясно от доклад на австралийски учени, проучващи пораженията върху едно от най-красивите кътчета на Земята, съобщи bg-voice.com.

Ако глобалното затопляне се удържи в границите на 1,5 градуса по Целзий, коралите от рифа ще се променят, но ще могат да оцелеят, каза ръководителят на изследването проф.Тери Хюз от Центъра за върхови постижения в изследванията на кораловия риф към Австралийския изследователски съвет. „Ако можем да удържим глобалното затопляне средно глобално до 1,5 градуса, то смятам, че ще продължим да се радваме на жизнен Голям бариерен риф“, каза той.

Избелването е отговор на стреса, преживяван от коралите по време на горещите вълни. Тогава те губят цветовете си и се борят за оцеляване. Почти 80 на сто от коралите, които са част от световното наследство, са избелявали и губили цветовете си поне по веднъж в периода от 2016 г. досега, сочат резултатите от изследването на университета „Джеймс Кук“ в Куинсланд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай