Ще има ли война в Косово? Предупреждението от Вашингтон

Тримата арестувани косовски полицаи трябва да бъдат освободени незабавно

Ще има ли война в Косово? Предупреждението от Вашингтон | StandartNews.com

Пратеникът на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви днес, че кризата в Северно Косово има потенциал да ескалира в международен и регионален конфликт и че Вашингтон напълно подкрепя усилията на ЕС за разрешаването ѝ, съобщи Танюг.

На съвместна видеоконференция заедно със специалния пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак той посочи, че Косово иска да бъде част от Европа и че чрез нормализиране на отношенията Косово ще се синхронизира и с правилата на ЕС.

"Ние, като най-големият поддръжник на Косово, искаме да ги видим в ЕС и НАТО и активно насърчаваме и двете страни да се съсредоточат върху диалога и да работят усилено, за да постигнат това, което беше договорено в Охридското споразумение“, каза Ескобар.

Той изрази мнение, че тримата арестувани косовски полицаи трябва да бъдат освободени незабавно.

"Искаме полицаите незабавно да бъдат освободени. Дали са били отвлечени или някак са се озовали на сръбска територия, няма какво да търсят там. Те трябва незабавно да бъдат върнати при семействата им“, каза Ескобар.

Говорейки за изборите в четири общини в северната част на Република Косово, Ескобар каза, че САЩ виждат необходимостта от избори, че признават резултатите и легитимността на кметовете, но също така са заявили на правителството в Прищина, че не е необходимо да се работи в общинските сгради.

"Видях как се прави в САЩ, не е необичайно да се работи извън предназначените за това сгради. Аз съм в правителството от 19-годишен и съм виждал как се работи от други места, например по времето на Ковид", каза той.

Помолен да коментира протестите в тези общини, той каза, че всеки, който нападне членове на КейФОР и косовската полиция, трябва да си понесе последствията. "Членовете на Кейфор също ни казаха, че 90-те души, които са били там, са мирни протестиращи, които искат по-добър и по-спокоен живот", отбеляза Ескобар.

На въпрос как САЩ подкрепят ЕС в посредничеството на диалога между Белград и Прищина, той посочи, че единственият път към нормализирането е пътят на диалога с посредничеството на ЕС и че е добре това да е работа на ЕС.

"Насърчаваме и двамата лидери да приемат безусловно европейския план, а не техните индивидуални планове. Друг вариант за деескалация няма и трябва да кажа, че евроатлантическата общественост е единна по този въпрос. Самата идея, че някой от тях поставя своите условия, е безразсъдна“, каза Ескобар и добави, че би искал да види повече "стратегически визии" и от двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай