Ще има ли Италия първата жена премиер

Проучванията показват, че нейната партия "Италиански братя" ще получи най-голям дял от гласовете

Ще има ли Италия първата жена премиер | StandartNews.com

В Италия днес се провеждат предсрочни парламентарни избори. Изборите започнаха в 7 часа (8 часа българско време). До обяд правото си на глас бяха упражнили 19% от избирателите

Право на глас имат общо около 51,5 милиона души. Избирателните секции ще затворят в 23 ч. Вотът може да доведе до съставянето на първото след Втората световна война италианско крайнодясно правителство, коментират политически анализатори. 

До предсрочните избори се стигна след голяма политическа криза в широката управляваща коалиция на премиера Марио Драги, който подаде оставка през юли. По принцип следващите редовни избори трябваше да са догодина.

Днес се гласува за двете камари на парламента – Камарата на депутатите и Сената. Гласоподавателите ще изберат 600 народни представители: 400 депутати и 200 сенатори, информира БТА. 

Един кандидат обаче има реален потенциал да се превърне в първата жена премиер на Италия. Джорджа Мелони заяви днес, че за нея ще бъде "чест да наруши табуто" и да стане пръвата жена министър-председател на страната. Проучванията показват, че нейната партия "Италиански братя" ще получи най-голям дял от гласовете на предсрочните избори. 

Дясната коалиция е съставена от трите големи партии - "Форца Италия" на Силвио Берлускони, "Италиански братя" на Джорджа Мелони и "Лига" на бившия вътрешен министър Матео Салвини, както и от още една по-малка формация. Според последните допитвания в рамките на тази коалиция води партията на Мелони с 25-26 процента. Тази на Салвини има 12-13 процента, а "Форца Италия" на Берлускони - 7-8 процента. Партиите от коалицията постигнаха договорка, че която от тях се представи най-добре на изборите, нейният лидер ще стане премиер. Това означава, че има реален шанс Италия за първи път в историята си да има жена за премиер - Джорджа Мелони.

„Със сигурност това би било стъпка напред“, каза Мелони в изявление за телевизия Euronews. „Определих това като разбиване на „стъкления таван“, който все още съществува в много западни страни, не само в Италия, и който пречи на жените да заемат важни обществени роли", заяви Мелони. 

Срещу дясната формация се изправят партията "Граждански ангажимент" на бившия външен министър Луиджи Ди Майо, който се отцепи от "Движение Пет звезди". Социолозите отреждат 20-21 процента за партията на Лета, а за останалите формации от коалицията - около или под 4 процента. Дряг претендент за победа на изборите е коалицията съставена от партиите "Италия Вива" на бившия премиер Матео Ренци и "Действие" на Карло Календа, министър на икономическото развитие в правителствата на Ренци и на Паоло Джентилони. Допитванията ѝ отреждат 6-7 процента.

Коя е Джорджа Мелони? 

Мелони е дълбоко ангажирана консерваторка още от ранна възраст. Израства в Рим, а през 1992 г. се присъединява към вече несъществуващото движение Movimento Sociale Italiano, MSI. През 2013 г. бива основата "Италиянски братя", която партия се възприема на MSI, а Мелони се превръща в нейн председател. 

„Много от нас ["Италиянски братя"] вече са работили в правителството на Италия; Бях най-младият министър в историята на Италианската република, когато служих в последното дясноцентристко правителство“, каза тя пред Euronews, посочвайки ролята си на министър на младежта в кабинета на Берлускони от 2008 до 2011 г.

Политиките на Мелони съчетават политиката на идентичност на религиозно информирания патриотизъм с уж благоприятни за бизнеса икономически политики, които се надяват да вдъхнат живот на икономиката на Италия. Мелони също се обединява срещу някои от заплахите, които тя възприема като застрашаващи западната цивилизация, вариращи от тези на „ЛГБТ лобитата“ и „джендър идеологията“ – чието съществуване нейните критици основно оспорват – и радикалния ислямизъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай