Шарли: Година по-късно убиецът е на свобода

Шарли: Година по-късно убиецът е на свобода | StandartNews.com

Днес се навършва една година от атентата над френския сатиричен вестник "Шарли ебдо", при които загинаха 12 души.

Изданието издаде специален брой по случай годишнината. Той е двоен - с 32 страници вместо обичайните 16, с карикатура на първа страница на Бог с автомат през рамо и думите: "Година по-късно убиецът продължава да е на свобода".

Броят е отпечатан в тираж от 1 милион и се продава и извън Франция. В Германия са изпратени 50 000 бройки, в Белгия - 40 000.

В изданието има рисунки на убитите художници - Кабю, Волински, Шарб, Оноре, както и на външни автори, като министърката на културата Фльор Пелрен, кинозвездите Изабел Аджани и Жюлиет Бинош.

На първите страници се виждат събраните като на тайна вечеря живи и мъртви редактори и дълъг разказ за последната им сутрин заедно преди стрелбата на 7 януари 2015 г., предаде БНР.

Броят съдържа ревностни статии в защита на светската държава, обичайните заядливи карикатури с религиите, както и рисунки на загиналите карикатуристи.

Лоран Сурисо, с псевдоним Рис, който бе тежко ранен на 7 януари миналата година, публикува яростна редакционна статия в защита на светските принципи.

"Виждахме Франция като светски остров, където можеш да се подиграваш и да рисуваш без грижа за догмите" - пише Рис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай