"Шарли Ебдо" втрещи с карикатури на удавеното сирийско дете (СНИМКИ)

Абдула Ал-Курди погребва сина си.

"Шарли Ебдо" втрещи с карикатури на удавеното сирийско дете (СНИМКИ) | StandartNews.com

Противоречивото френско сатирично издание "Шарли Ебдо" си навлече гнева на хората от социалните мрежи, след като излезе с карикатури със сирийското момче Айлян Курди, което се удави в опита си да избяга с родителите си в Гърция.

Изображенията са две. На първото над изобразеното мъртво дете се вижда реклама на "Макдоналдс" с клоуна Роналд Макдоналд, на която пише "Две хепи менюта на цената на едно". Заглавието на карикатурата е "Толкова близо до целта", информира БГНЕС.

На другата карикатура край удавеното дете е изобразен човек, приличащ на Христос, като отгоре пише: "Християните ходят по вода, мюсюлманските деца се давят". Заглавието отгоре пък гласи: "Доказателството за това, че в Европа господства християнството".

Потребителите на социалните мрежи определиха карикатурите като обидни и обвиниха изданието в използване на смъртта на Айлян за сатирични цели. На вълната от критика от сатиричното издание отговориха, че не се надсмиват над гибелта на детето, а чрез карикатурите изразяват своята болка по повод бежанската криза, която сега преживява Европа.

Освен недоволството на хората обаче "Шарли Ебдо" може да влезе и в съдебната зала по обвинение в насаждане на омраза, информира Al Jazeera.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай