"Шарли ебдо" с нови карикатури на Мохамед

"Шарли ебдо" с нови карикатури на Мохамед | StandartNews.com

Париж. Френското сатирично списание "Шарли Ебдо" не се предава пред тероризма, нито има намерението да отстъпи. Всяко мълчание би се тълкувало като слабост, смятат от списанието. Изданието ще публикува нови карикатури на пророка Мохамед в следващия си брой, който ще излезе утре в 1-милионен тираж. Адвокатът на изданието Ришар Малка заяви: "Ние няма да отстъпим. Ако го направим, нашите усилия ще се обезсмислят." Адвокатът е подчертал, че всеки човек има правото да критикува всяка една религия.

Турция се сърди на френското разузнаване

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция не трябва да бъде обвинявана за това, че съучастничка на един от извършителите на атентатите в Париж е преминала през Турция на път към Сирия, предаде Ройтерс. Турция не може да носи отговорност за това, че Хаят Бумедиен, приятелка на един от атентаторите в Париж - Амеди Кулибали (взел заложници в магазин за еврейски храни), е преминала в Сирия през турска територия, уточни Давутоглу на пресконференция в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел. Не може нашата страна да бъде обвинявана заради факта, че граничи със Сирия, добави той. Турските власти първо изискват да получат разузнавателна информация, за да забранят пътуванията на заподозрени, каза Давутоглу, цитиран от Ройтерс. Въпреки липсата на каквато и да било разузнавателна информация сами извършихме необходимата работа и веднага информирахме Франция. Този човек пристигна у нас от Мадрид. Но можем ли в този случай да обвиняваме Испания, запита турският премиер. Той отбеляза, че Анкара държи отворена сирийската граница не за да преминават терористи, а за да бъдат в безопасност в Турция сирийските граждани.

Похитителят в магазина надупчен с 40 куршума

Френските спецчасти са ликвидирали Амеди Кулибали, който уби четирима заложници в еврейски магазин в Париж, с близо 40 изстрела, писа в. "Дейли мейл". Източници от изпратената на място специализирана бригада разказаха, че са работили 50 часа преди да предприемат щурма в петък. През цялото време мислели за своя колега Ахмед Мерабет, който беше жестоко убит от нападателите на сатиричното издание "Шарли Ебдо". Видеото с хладнокръвното убийство, извършено от братята Шериф и Саид Куаши, потресе целия свят. "Честно казано, едно от нещата, които най-много ни мотивираха, бе това видео. Картината ни се беше запечатала в главите", разказва Жан-Пиер, който е бил част от спецотряда. Друг негов колега разкрива как снайперистите са били насочили оръжията си към супермаркета, но не са имали добра видимост заради рекламните постери на прозорците. Кулибали започнал да стреля срещу струпалите се пред еврейския магазин спецчасти, след което се оттеглил навътре. Малко след това обаче се засилил срещу входа на супермаркета, отново стреляйки, при което бил ликвидиран от дъжд от куршуми при ответния огън.

Кери от София в Париж

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че ще отиде в Париж, след като САЩ бяха силно критикувани, че нито той, нито президентът Барак Обама са участвали в шествието за солидарност в неделя. Кери заяви на пресконференция в Индия, че той и Обама са "дълбоко ангажирани" още от първия момент след атаките и са предложили разузнавателна помощ. "Лично аз много исках да участвам в марша, но не можех, защото бях поел ангажимент в Индия и е много важно такива ангажименти да се спазват", каза дипломатът. И добави, че е помолил екипа си да организира възможно най-скорошна визита в Париж. Според "Дейли мейл" тя ще се осъществи, след като спре за кратко в София на 15 януари.

Нетаняху се самопоканил

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се самопоканил на шествието на солидарността, и то след като френското президентство го помолило да не идва. Ядосано, френското президентство отговорило на правителството на Нетаняху, че след като той настоява да дойде, то ще покани и палестинския президент Махмуд Абас, съобщиха впоследствие телевизия "Канал 2" и други медии. Те си обясняват настойчивостта на премиера с кампанията в Израел за предсрочните парламентарни избори на 17 март. Всъщност, когато френските власти започнали да разпращат покани, дипломатическият съветник на Франсоа Оланд Жак Одибер казал на съветника по национална сигурност на Нетаняху Йоси Коен, че френският президент би предпочел Нетаняху да не идва, посочва в. "Аарец", цитирайки запознат израелски източник. Оланд не искал израелско-палестинският конфликт или въпросът за отношенията между евреи и мюсюлмани да отклони вниманието от посланието на демонстрацията, казал Одибер. Първоначално Нетаняху се съгласил, но когато в събота вечерта станало ясно, че израелският външен министър Авигдор Либерман и министърът на икономиката Нафтали Бенет ще заминат за Париж, премиерът информирал французите, че и той ще участва.

ИД заплаши белгийските полицаи

Белгийските полицаи са получили заплахи от терористичната групировка "Ислямска държава", която призовава да бъдат избити заедно с техните семейства. Заплашителният призив е бил отправен в социалните мрежи и за съществуването му има потвърждение от белгийските антитерористични служби, съобщават белгийски медии. По тази причина белгийските полицаи масово са започнали да заличават профилите си в социалните мрежи или да ги обновяват, като изтриват лични данни. Междувременно министърът на правосъдието Коен Генс съобщи, че "огромна част" от 350-те белгийски джихадисти, заминали на фронта в Сирия, вече са се завърнали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай