„Шанел" по ценен от парите в Гърция

„Шанел" по ценен от парите в Гърция | StandartNews.com

Банкоматите имат пари до понеделник

В новия икономически ред на Гърция, парфюмът на „Шанел" стана по-ценен от парите в брой-голяма част от гръцките граждани се опасяват, че най-малкото част от техните изкарани с тежък труд спестявания може да се стопят, дори при добър изход на преговорите между Атина и нейните кредитори, пише Independent.

Дори тези гърци, които са понатрупали пари, се страхуват, че стойността на еврото ще се понижи, или че връщането към драхмата ще ги остави обвързани с погрешната валута.

48-годишната София Маргулакис смята да инвестира парите си в дизайнерска чанта. Тя споделя, че преди затварянето на банките не е можела да си позволи подобен луксозен предмет, но сега иска да вложи спестяванията си в нещо, което правителството няма да й отнеме.

„Имаме чувството, че парите вече не са ценност. Те са просто цифри", заяви тя.

Такова е нивото на недоверие сред гърците към банковата система. Това е и пример за предизвикателството пред които е изправен премиерът Алексис Ципрас. Въпросът за много гърци вече е това, дали да харчат парите си сега или да ги гледат как изчезват безследно по-късно.

Банкоматите ще имат пари до 13 юли

Гръцките банки имат достатъчно ликвидност в банкомати,  но до понеделник (13 юли) , заяви председателят на Съюза на гръцките банки Лука Кацели

"Всички знаем, че сме обезпечени до понеделник," ясна бе Кацели заяви пред Skai TV.

Гръцките власти са разширили изключване на банки в страната до 13 юли ограничаване теглене до 60 евро на ден. Закриването беше наложена на 29 юни, след краха на преговорите за помощ между Гърция и наред ..

По нейните думи ситуацията в банковата сфера в Гърция постепенно ще се нормализира при постигането на споразумение за финансиране с международните кредитори.

По-рано министерството на финансите на Гърция издаде нареждане така наречената „банкова ваканция" да продължи до 10 юли. Формално това означава, че банките ще останат затворени най-малко до 13 юли.

Някои големи гръцки банки може да се наложи да бъдат затворени и погълнати от по-силните им конкуренти като част от реструктуриране на сектора, което ще последва всеки евентуален фалит на страната, написа по-рано днес Reuters.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай