Северна Корея ще громи империализма с нова часова зона

Северна Корея ще громи империализма с нова часова зона | StandartNews.com

Северна Корея въвежда нова часова зона, за да отбележи освобождението си от японците в края на Втората световна война. В момента Пхенян има едно и също време с Южна Корея и Япония, което е с девет часа преди средното време по Гринуич.

От 15 август комунистическата държава връща часовниците с 30 минути назад. В официално изявление, държавната информационна агенция обяви, че "нечестивите японски империалисти" са "лишили Корея дори от стандартното й време", като са го променили по време на окупацията. Според информацията на официалните власти промяната ще доведе до "краткосрочно неудобство" за гражданите и най-вече за промишленоста, но не се очакват сътресения. По този начин Северна Корея иска да заяви, че продължава борбара си срещу империализма и къса всички връзки с вражеските й държави. 

До 1910 г., когато Япония колонизира корейски полуостров, тогава една държава, времето там е било 8 часа и половина преди средното по Гринуич.

Това не е първият случай когато отделна държава решава да промени показанията на часовниците. През 2011 островната държава Самоа премести часовата си зона, като загуби цял един ден, за да се уеднакви с тази на Австралия и Нова Зеландия. Мярката целеше да се подобрят комуникациите между държавите.

През 2007 година президентът на Венецуела Уго Чавес премести стрелките на часовниците с половин час, за да могат съгражданите му да се възползват по-пълноценно от слънчевите лъчи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай