Северна Корея празнува рождения ден на основателя на републиката

Северна Корея празнува рождения ден на основателя на републиката | StandartNews.com

Пхенян. Северна Корея празнува днес 101-вата годишнина от рождението на основателя на републиката Ким Ир-сен. В цялата страна са организирани концерти, демонстрации и масови тържества, а в Пхенян ще има грандиозен военен парад

Денят е сочен като един от възможните за изстрелването на балистична ракета. На заседание на парламента в Пхенян неговият председател заяви, че Северна Корея развива ядрено оръжие и безмилостно ще накаже Съединените щати и техните привърженици в съответствие със стратегията, посочена от Ким Чен-ун.

Междувременно при посещението си в Токио държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон е готов да седне на масата за преговори с режима в Пхенян. В края на обиколката си в Азия американският държавен секретар потърси подкрепата на Китай за мирни преговори със Северна Корея и увери Южна Корея и Япония, че може да разчитат на Съединените щати. "Ню Йорк Таймс" коментира, че напоследък Америка все по-ясно подготвя почвата за мирно разрешавне на конфликта на Корейския полуостров. Изданието припомня как САЩ са отменили военно учение и са смекчили тона, с цел да създадат атмосфера за разговори с правителството в Пхенян.

"Вашингтон Поуст" анализира, че от трите страни, пряко засегнати от конфликта, Южна Корея е най-много склонна на мирни преговори, докато Япония – най-малко, но дипломати от всяка една държава обещаха да разгледат възможностите за разговори въпреки неуспеха на тези опции да спрат Севера да развива ядрената си програма.  Северна Корея отхвърли предложението за диалог с Юга под предлога, че това е било "хитър трик"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай