Северна и Южна Корея се стрелят на границата

Северна и Южна Корея се стрелят на границата | StandartNews.com

Северна Корея обстрелва южнокорейски военен обект в пограничния район, за да протестира срещу високоговорителите в демилитаризината зона, които Сеул използва за пропаганда срещу Пхенян, предаде Ройтерс. В отговор на артилерийския огън Южна Корея изстреля около 20 снаряда и нареди евакуация на населението от района.

Армията на Южна Корея бе приведена в най-висока степен на бойна готовност. Армейски части на Северна Корея също са били приведени в пълна бойна готовност по протежение на демилитаризираната зона. По-късно Северна Корея предупреди, че ще започне военни действия, ако Сеул продължи да води пропагандна кампания с високоговорители, разположени в демилитаризираната зонаq и постави 48-часов ултиматум за спиране на излъчването от високоговорителите.

Висши икономически и финансови представители на Южна Корея ще се срещнат в петък, за да обсъдят какво влияние върху икономиката и пазарите ще окаже размяната на огън през границата със Северна Корея. Източник от южнокорейското министерство на финансите каза, че на срещата ще присъстват заместник-ръководителите на министерството на финансите, централната банка и две надзорни финансови агенции. Двете Кореи се намират формално в състояние на война от 1953 година. След края на Корейската война те не подписват мирен договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай