Сериозни опасения за груби нарушения на човешките права в Алжир

15 неправителствени организации изразиха сериозна загриженост относно грубите нарушения

Сериозни опасения за груби нарушения на човешките права в Алжир | StandartNews.com

Петнадесет неправителствени организации изразиха сериозна загриженост относно грубите нарушения на човешките права в Алжир и осъдиха отговорността на алжирската армия за влошаването на човешките права в лагерите в Тиндуф.

В съвместно изявление, публикувано този понеделник в края на кръгла маса, проведена в Дома на асоциациите в Женева, НПО-та, акредитирани към Съвета по правата на човека, наблюдатели на човешките права, експерти по миграцията и защитници на правата на човека отбелязаха, че в края на Универсалния периодичен преглед на Алжир (УПП) те остават сериозно загрижени за грубите нарушения на човешките права в страната, включително правото на свобода на изразяване, мирни събрания, правото на сдружаване и свободата на печата.

Те също така изразиха загриженост относно неспазването от страна на Алжирския съвет по правата на човека на Парижките принципи, трафика на хора и системните нарушения на правата на мигрантите, всички практики, които бяха обсъдени от държавите по време на УПП на Алжир, проведен на 11 ноември 2022 година.

По същия начин подписалите припомниха препоръките, направени по време на УПП на Алжир, главно отмяната на измененията, внесени в наказателния кодекс през 2021 г., които съдържат широко определение на тероризма и според които много мирни дисиденти са в затвора по фалшиви обвинения в тероризъм. В тази връзка се изразява загриженост относно репресиите, на които са подложени 250 затворници, обвинени в тероризъм.

УПП също призовава Алжир да ратифицира някои международни документи, като например Конвенцията за защита на всички лица от насилствени изчезвания и Факултативния протокол към Конвенцията срещу изтезанията.

Що се отнася до отношението, проявявано от Алжир към мигрантите от Субсахарска Африка, те изразиха възмущение от масовото експулсиране на повече от 17 000 бегълци от региона, призовавайки правителството да сложи край на практиките за систематично експулсиране на мигранти и изоставянето им в голата пустиня.

Подписалите съвместното изявление повдигнаха и въпроса за лагерите в Тиндуф, като осъдиха набирането на деца войници и подчертаха необходимостта страната домакин да сътрудничи със специалния представител на Генералния секретар на ООН за съдбата на децата във въоръжен конфликт.

Те призоваха Службата на Върховния комисар по правата на човека да създаде програми за рехабилитация за деца войници в лагерите в Тиндуф и да ги накара да се възползват от специфични мерки за защита срещу тяхната експлоатация от терористични групи, действащи в региона на Сахел и Сахара.

Те също така осъдиха прехвърлянето на военни, административни и съдебни правомощия в лагерите към фронта на Полисарио, като отбелязаха отговорността на алжирската армия за увеличаването на сериозните нарушения на човешките права в лагерите в Тиндуф и призоваха Върховния комисар на ООН за бежанците да гарантира зачитането на цивилния характер на лагерите в Тиндуф и да осигури преброяването на населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай