Сензация в Румъния! Кого изловиха

Капан за доверени хора на Путин

Сензация в Румъния! Кого изловиха | StandartNews.com

Четиринайсет руски граждани, изпратени за шпионаж в Румъния, не са пристигнали в Букурещ, след като румънското министерство на външните работи е оттеглило визите им, съобщава днес в. „Адевърул“.

Министерството на външните работи на Румъния съобщи, че с оглед на участие в Конференция на пълномощните представители на Международния съюз по далекосъобщения в Букурещ на всички 17 длъжностни лица, посочени от Руската федерация, са били издадени визи, но впоследствие 14 от тях са били отнети. Министерството уточнява, че са били отнети визите на журналисти от „Раша тудей“ (Russia Today), "погрешно обявени" за руски официални лица, пише БТА

Чрез говорителката на руското външно министерство Мария Захарова Москва осъди действията на Букурещ. "Румъния грубо наруши Устава и Конвенцията на Международния съюз по далекосъобщения (International Telecommunication Union - ITU), както и споразумението за организиране на Конференцията на пълномощниците", заяви Захарова и обвини Румъния, че "изпълнява политическата поръчка на Вашингтон". Конференцията е насрочена за периода 26 септември – 14 октомври.

Румънското МВнР разясни, че решението е било взето в резултат на факта, че всъщност от 17-членната руска делегация, която е трябвало да присъства на конференцията, 14 са били журналисти от „Раша тудей“ (Russia Today). Русия е предоставила фалшиви професионални документи за самоличност на 14-те журналисти от пропагандния канал и в резултат на това визите им са били отменени от Румъния от съображения за националната сигурност, пише „Адевърул“.

„Раша тудей“ (Russia Today) беше забранен в ЕС в контекста на непровокираната и брутална война, разгърната от Руската федерация в Украйна. Телевизията бе създадена през 2005 г., тъй като властите в Москва искаха да имат масова медия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай