Семейство Адамс в политиката

На запад националистите са по-изискани, но също така опасни. На снимката: Герт Вилдерс

Семейство Адамс в политиката | StandartNews.com

София. Дори и несведущите в политиката вече знаят, че Волен Сидеров е най-опасен, когато ходи с охрана, лети във въздуха или се черпи по кръчмите. Аерофобията и свадливият му характер, както и потенциалът за бъдещи схватки по улици, самолети и ресторанти пречат да се погледне къде стои вождът на "Атака" в семейството на крайнодесните партии в Европа.

Ултранационалистите са считани за ужасните деца, което не пречи те да се готвят за богата жътва на евроизборите през май. Социолозите предричат светли бъднини за Найджъл Фарадж на Албиона, Мари льо Пен във Франция, Герт Вилдерс в Холандия, Кристиян Щрахе в Австрия, Николаос Михалолиакос в Гърция и др.

Лидерът на "Златната зора" Михалолиакос е злокобен пример докъде можеше да стигне Сидеров, ако вместо на "долче вита", се бе посветил изцяло на разгръщане на паравоенни милиции и тероризъм. Още на 16 години гръцкият фюрер се забърква с генералите от военната хунта и два пъти лежи в затвора за побои и притежание на бомби и пистолети. Между двата престоя зад решетките той служи в армията като командир на спецчаст. Икономическата криза и половин милион нелегални имигранти наляха бензин в мотора на неонацистите, които не се стесняват да хвалят Хитлер и да пеят "Хорст Весел" в гръцки превод. Партията влезе в парламента, а щурмоваците на "Златна зора" предизвикаха кървава баня - погроми и убийства на бежанци и леви активисти. След като бе заклан известен рап певец, правителството обяви война на Михалолиакос. Ръководството на партията бе арестувано, държавното финансиране - спряно, а разследването подгони терористичните групи на "Златна зора". Насилието обаче не спира - наскоро бяха разстреляни на улицата двама националисти, а пък други крайнодесни убиха пакистанец.

За разлика от "Златната зора", Сидеров не отглежда собствени щурмови отряди, а при случай наема едри момчета от улицата. Въпреки че той си пада по "Полета на валкириите" от Вагнер, обича да се перчи и заканва, досега не сме ставали свидетели на тежки ексцесии, с изключение на паленето на килимчета.

На изток националистите работят повече с юмруци, а на запад - с езика. За разлика от балканските юнаци, гуруто на крайната десница в Холандия Герт Вилдерс не предвожда улични шайки, а се придвижва тихо и живее под усилена охрана. През 2010 г. лидерът на тамошната Партия на свободата бе изтипосан в черния списък на "Inspire", англоезичното списание на "Ал Кайда". 50-годишният Вилдерс е умерен в публичното си поведение - не пие и не се бие. Той скандализира общественото мнение с идеите си - приравняване на исляма с фашизма и забраната му в Холандия, разтурване на Европейския съюз и възстановяване на националните държави. Посещенията му в Канада, Великобритания и Австралия бяха съпътствани с официални изявления на местните власти, че не е желан на тяхна територия.

Друг самобитен феномен е Найджъл Фарадж, популярният и у нас шеф на Партията на независимостта във Великобритания. Доскоро той минаваше за изолационист и евроскептик, но откакто се прицели в българите и румънците, в речите му отчетливо прозират ксенофобски нотки и обиди. Фарадж е единственият крайнодесен политик в Европа, който е гулял на сватба в циганския квартал "Факултето" в София.

Лидерът на изолационистите диша във врата на консерваторите и лейбъристите и се счита за основен противник на статуквото, имиграцията и ЕС. Освен грубите си кампании Фарадж е приятно усмихващ се бърборко, който не е склонен към скандали, закани и раздаване на шамари. Една от най-шумните му прояви бе да остане седнал при посрещането на принц Чарлз в Европейския парламент. Друга негова изцепка бе изявлението по адрес на европрезидента Ван Ромпой: "Той има харизма на парцал и излъчване на треторазреден банков чиновник". Интересното е, че и Фарадж, и Вилдерс са женени за чужденки - първият за германка, а вторият за унгарка.

Третият типаж на крайната десница са богатите красавици, такива са двете Льо Пен - Марин и Марион, които командват парада в Националния фронт във Франция. Едната е щерка, а другата внучка на основателя на Фронта - Жан-Мари льо Пен. Ветеранът от войните навремето също възмущаваше обществото с непремерени изявления. Неговата наследничка пък разбуни духовете с откровението, че мюсюлманските молитви на улиците са вид окупация на френска територия. Марин льо Пен събра над 6 млн. гласа на президентските избори през 2012 г., а сега се стяга да изпревари левите и десните на евровота. Въпреки изисканите си обноски крайните националисти в Западна Европа не са никак безопасни. С лозунгите си те почти открито проповядват омраза (напоследък срещу българи и румънци) и насъскват своите общества срещу всякакви пришълци.

При тях не се носи дъх на мюнхенска бирария от 30-те, нито се размотават шпицкоманди, както при балканските им колеги. Въпреки различията в стиловете обаче целите им си остават едни и същи. Напоследък Льо Пен, Вилдерс и Шрахе дори заговориха за странното на пръв поглед европейско обединение на партии, чиито членове не харесват чужденци. Западните вождове обаче категорично изключиха Сидеров и Михалолиакос от коалиционните си сметки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай