Сблъсъци в Мексико на протест заради загиналите студенти

Сблъсъци в Мексико на протест заради загиналите студенти | StandartNews.com

Мексико. Нови сблъсъци между граждани и полиция белязаха поредния протест пред Националния дворец в мексиканската столица заради изчезването на 43-мата студенти, предаде "Ройтерс". Хилядната тълпа се събра отново, за да изрази недоволството си от начина, по който държавният-глава Енрике Нието реагира към изчезването и вероятното ликвидиране на младежите.

Стотици полицаи се опитаха да противодействат със сила на протестиращите и да ги избутат от главния площад в града, където участниците в акцията символично изгориха чучело на президента. Полицията съобщава за двама ранени полицаи и 15 задържани протестиращи. Сблъсъци с полицията имаше и в района на международното летище "Бенито Хуарес", съобщи АП.

Вследствие на масовите протести в мексиканската столица се стигна до проблеми в транспортната мрежа. Движението по автомагистралите беше преустановено, а търговските обекти затвориха врати преждевременно.

Хиляди протестираха в четвъртък и в редица други градове на Мексико, скандирайки „Пеня Нието вън" и „Оставка", посочва АФП.

43-ма учащи изчезнаха след сблъсък с полицията по време на протест в град Игуала южно от столицата в края на септември. Неидентифицирани тела бяха открити в масов гроб извън града, а множество мексиканци се вдигнаха на протести срещу мистерията с изчезналите младежи.

Официално мексиканските власти обявиха, че трима членове на престъпна група са признали, че полицията им е предала студентите, някои от тях са били вече удушени, те застреляли останалите, след което изгорили телата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай