Сблъсъци в Лондон на протеста срещу капитализма

Сблъсъци в Лондон на протеста срещу капитализма  | StandartNews.com

Лондон. Арестуваха най-малко петима души, след като протестни действия в английската столица ескалираха и се стигна до насилие, съобщи "Гардиън". На протеста срещу капитализма, състоял се снощи по улиците на Лондон и в околностите на Бъкингамския дворец след шествие до парламента, имаше сблъсъци между полицията и демонстранти, призоваващи към революция.

Активисти от цял свят се включиха в акцията с мотото "Маршът на милионите маски", инициирана от активистката група "Анонимъс" (Anonymous), която привлече разнообразни участници, включително поддръжници на антикапиталисткото, антивоенното и пропалестинското движения.

Един от най-мащабните протести се състоя в Лондон, където се събраха хиляди хора, много от които с маски на Гай Фокс, превърнал се в символ на "Анонимъс". Стартът на шестивето бе от площада пред британския парламент и стигна до Бъкингамския дворец и други локации в столицата.

Демонстрантите хвърляха улични табели и други предмети срещу служителите на реда и разрушиха метални ограждения, а някои се бяха запасили с фойерверки, които мятаха по строените като преграда полицаи.

Шествието целенасочено бе организирано за Нощта на Гай Фокс - английски войник, член на група католически заговорници, които правят неуспешен опит да осъществят така наречения "Барутен заговор" през 1605 г. и да взривят парламента при посещението на крал Джеймс I и неговото семейство на 5 ноември 1605 година. Целта на този атентат е била да бъде убит крал Джеймс I, неговият наследник и голяма част от членовете на Парламента. „Решението е революция", скандираха демонстрантите. Те се опитаха да щурмуват офисите на Би Би Си, но бяха спрени от полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай