Саудитски принцове арестувани за преврат

Арестувани на в домовете им, обвинени са в държавна измяна

Саудитски принцове арестувани за преврат | StandartNews.com

Кралят на Саудитска Арабия Салман ФОТО: БГНЕС

Саудитските власти са арестували двама членове на кралското семейство вчера сутринта за заговор за сваляне на крал Салман и престолонаследника, неговия син принц Мохамед бин Салман. Това съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Асошиейтед прес. Новината потвърди и Ройтерс.

"Уолстрийт джърнъл" твърди, че охранители от кралския двор са задържали един от братята на краля, принц Ахмед бин Абдулазиз Ал Сауд, и един от племенниците му, принц Мохамед бин Найеф. И двамата били арестувани в домовете си. Обвинени са в държавна измяна. Заседа официален коментар от саудитските власти няма.

Мохамед бин Найеф, някога влиятелна фигура, докато отговаряше за борбата с тероризма в Саудитска Арабия, допреди 2017 г. беше престолонаследник. Тогава обаче крал Салман му отне тази титла и постави сина си начело на линията за наследяване на престола на дългогодишния американски съюзник.

Сегашният престолонаследник, който се занимава с оперативното управление на Саудитска Арабия, е хвален на запад за социалните си реформи, но си навлече и критики заради сериозни репресии срещу саудитци, смятани за критици на политиката му, отбелязва Асошиейтед прес. Той беше критикуван и след убийството през 2018 г. на саудитския дисидент и коментатор на "Вашингтон пост" Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. Критици го обвиниха, че е свързан с убийството, но той отрече. Саудитски съд осъди петима души на смърт за убийството, но не е търсил наказателна отговорност от високопоставени официални лица.

Принц Ахмед е бил единственият от тримата членове на така наречения Съвет на предаността, съставен от най-високопоставените представители на кралското семейство, който се е противопоставил на това Мохамед бин Салман да стане престолонаследник през 2017 г., отбелязва Ройтерс, като се позовава на предишни изказвания на свои източници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай