Саудитска Арабия с нов престолонаследник

Саудитска Арабия с нов престолонаследник | StandartNews.com

Саудитска Арабия има нов престолонаследник. Саудитският крал Салман определи вътрешния министър Мохамед бин Найеф за свой престолонаследник, а за втори в линията за заемане на трона постави сина си - министъра на отбраната Мохамед бин Салман. Монархът е удовлетворил молбата на своя полубрат принц Мукрин ибн Абдул Азиз Ал Сауд да бъде освободен от досегашните му постове на престолонаследник и първи заместник-премиер.

Медиите определят промяната като драматично разместване с дългосрочни последици. Мохамед бин Найеф е на 55 години, а Мохамед бин Салман - на малко над 30 години. Това означава, че за десетилетия напред саудитският монарх определя сферите на влияние и правомощия и подсилва своето разклонение от династията. Трета важна промяна е смяната на външния министър. Ветеранът Сауд ал Фейсал бе на този пост от октомври 1975 г. Сега поста му заема посланикът във Вашингтон Абдел ал Джубейр, който става и първият в историята на Саудитска Арабия външен министър, който не е от кралското семейство.

Новият престолонаследник Мохамед ибн Найеф ибн Абдул Азиз Ал Сауд е на 56 години. Той е смятан за близък съюзник на САЩ и за "истинско страшилище" за ислямистите, посочва Ройтерс. През 2009 г., когато принцът бе начело на службите за сигурност, "Ал Кайда" изпрати терористи да го убият. Принцът обаче оцеля с леко нараняване при нападението, при което ислямист с експлозиви в панталона си се приближил до него и казал, че искал да се предаде, защото се е покаял, а после се самовзривил.

През годините, през които Мохамед ибн Найеф бе вътрешен министър, правителството така и не стана по-толерантно към дисидентите. Редица от тях бяха арестувани по различни обвинения, сред които дори това, че са говорили пред чужди медии. Принц Мохамед ибн Найеф е завършил в САЩ политически науки през 1981 г. Специализирал е с обучение по борба с тероризма, водено от ЦРУ и завършено в местната школа по разузнаване в Таиф. Известен е като фен на холивудските екшън филми и почитател на оръжията. Построил е стрелкови полигон в двореца си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай