Саудитска Арабия счупи рекорд за добив на нефт

До 11,3 млн. барела дневно са произвеждани през ноември

Саудитска Арабия счупи рекорд за добив на нефт | StandartNews.com

Саудитска Арабия е увеличила производството си на петрол до абсолютни рекордни нива през ноември. Това съобщава източник от индустрията, след като американският президент Доналд Тръмп засили натиска си върху кралството в опит да откаже ОПЕК от намерението да въведе свиване на добива на срещата си следващата седмица, пише investor.bg.

Според източника, саудитското производство на суров петрол е достигнало 11,1-11,3 млн. барела дневно през ноември, въпреки че няма да е ясно какви са средните стойности преди края на месеца.

Съобщаваните нива са повече с 0,5 млн. барела дневно – 0,5% от световното търсене, спрямо октомври. Ръстът е и с над 1 млн. барела дневно повече от началото на 2018 г., когато Рияд, съвместно с другите държави от Организацията на страните производителки на петрол, съкрати добива.

Саудитска Арабия се съгласи да увеличи доставките през юни в отговор на призивите от страни като САЩ и Индия за охлаждане на цените на петрола и справяне със създалия се недостиг на пазара след въвеждането на американските санкции срещу Иран.

Мярката обаче не доведе до търсения ефект, след като се оказа, че ограниченията на Вашингтон са по-снизходителни от очакваното. Това на свой ред предизвика опасения за пренасищане на пазара, довеждайки цените до спад под 60 долара за барел в петък.

Източници от петролната индустрия в Саудитска Арабия посочват, че желанието на страната е цените да останат над 70 долара за барел. Саудитският министър на петрола Халид ал Фалих заяви по-рано този месец, че световните доставки на „черно злато“ могат да превишат търсенето с над 1 млн. барела дневно през следващата година, налагайки на ОПЕК да предприеме мерки.

Фалих посочи също, че държавната петролна компания Saudi Aramco ще изнесе с 0,5 млн. барела дневно по-малко суров петрол през декември спрямо ноември заради намалено търсене.

Картелът се очаква да договори намаляване на производството по време на срещата си следващата седмица, въпреки че Доналд Тръмп отново призова страните да се въздържат от съкращения.

В неделя американският президент си приписа заслугите за намаляването на цената на петрола и сравни ефекта й с този от големите данъчни облекчения в САЩ от края на миналата година.

„Страхотно е, че цените на петрола падат (благодаря ви, президент Т.)“, написа държавният глава в Twitter, имайки предвид себе си.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай