САЩ затварят 14 военни бази в Европа

САЩ затварят 14 военни бази в Европа | StandartNews.com

Това няма да повлияе на оперативните ни възможности, твърдят от Пентагона

Намаляването на бюджета и личния състав на армията на САЩ ще стане причина за затваряне на една военновъздушна база, както и на 14 други военни обекта в Европа, съобщи Ройтерс. Промените в структурата на американската войска на Стария континент, които включват и изграждане на нова инфраструктура на места, ще струват общо 1,4 млрд. долара, но ще се пести по 500 млн. годишно от бюджета.

Най-голямата база, която ще бъде затворена, е в Милдънхол, на север от Лондон. Тя приютява разузнавателни самолети, за специални операции и за въздушно презареждане. Армията на САЩ ще изтегли оттам 3200 военни и семействата им.
В Германия ще бъдат затворени няколко обекта, но общият брой на американските военни ще се увеличи с неколкостотин. 500 военни ще бъдат изтеглени от базата в Лажеш на Азорските о-ви, което ще намали присъствието на САЩ в Португалия. Близо 300 войници ще бъдат прехвърлени от Германия в Италия.

Заместник-министърът на отбраната Дерик Чолет заяви, че разместванията в Европа ще намалят разходите по поддръжка на инфраструктурата, но няма да повлияе на оперативните възможности в региона. "Тези промени не намаляват възможностите ни да изпълняваме задълженията, поети към съюзниците и партньорите ни", заяви той на пресконференция в Пентагона. "Всъщност тези решения ще доведат до спестявания, които ще ни позволят да поддържаме засилено присъствие в Европа", добави той.

Последствията от изтеглянето на персонала от базата в Милдънхол ще бъдат компенсирани с изпращането на още 1200 военни и две ескадрили F-35 във военновъздушната база в Лейкънхийт.

САЩ имат приблизително 64 000 войници в Европа, най-вече в Германия, Италия и Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай