САЩ заплаши Венецуела заради Сноудън

САЩ заплаши Венецуела заради Сноудън | StandartNews.com

Вашингтон. Американският държавен секретар Джон Кери предупреди външния министър на Венецуела Елиас Хауа, че ако Каракас предостави политическо убежище на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, страната ще бъде заплашена от строги икономически санкции, предаде Фокус.

Венецуела изрази готовност да предостави убежище на Сноудън дни след инцидента с боливийския президент, когато редица европейски страни не позволиха на самолета на Ево Моралес да премине през въздушното им пространство, заради подозрения, че на борда се намира Сноудън.

Възможното предоставяне на убежище на Едуард Сноудън от страна на Русия, ще има последици върху двустранните й отношения с Вашингтон във всичките им аспекти, заяви началникът на генщабовете на САЩ Мартин Демпси, цитиран от РИА Новости.

"Това ще окаже влияние във всички сфери - военна, икономическа", подчерта Демпси.

Към настоящия момент Сноудън се намира в транзитната зона на московското летище Шерметиево.

Белият дом и Кремъл се готвят да формулират новия дневен ред и ще приложат всички усилия, за да не позволят на Едуард Сноудън да провали стратегическия диалог. Според политолози, пише вестник "Независимая газета", страните ще намерят начин да изпратят бившия сътрудник на ЦРУ в Латинска Америка преди срещата на външните министри и министрите на отбраната на 8-9 август във Вашингтон и срещата САЩ-Русия на 3-4 август в Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай