САЩ спори за евентуални нови санкции за Иран

САЩ спори за евентуални нови санкции за Иран | StandartNews.com

Вашингтон. Американският държавен секретар Джон Кери се обяви против налагането на нови санкции срещу Иран, защото това може да подкопае международните преговори за иранската ядрена програма. В изслушване пред финансовата комисия на Сената той допълни, че подобно действие ще доведе и до разногласия с другите западни партньори в разговорите.

Ден преди изслушването Кери оповести, че има „значително приближаване" към сделка при преговорите между Иран и шестте западни страни в тях, които се проведоха в Женева през уикенда.

„Молим всички да се успокоят, да се фокусират над това, което може да бъде постигнато и над реалностите", каза тогава държавният секретар.

Следващият кръг на преговорите е на 20 ноември. Те се провеждат между Техеран и петте страни членки на Съвета за сигурност на ООН (Великобритания, САЩ, Франция, Русия и Китай) плюс Германия.

И представители на републиканците, и на демократите в САЩ обаче коментираха през последните дни, че заплахата от евентуални нови сакции за петрола и банковата индустрия на Иран могат да послужат за разменна монета при преговорите.

За разлика шестте западни страни обмислят да предложат на Техеран хуманитарна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай