САЩ спират военната си помощ за Египет

САЩ спират военната си помощ за Египет | StandartNews.com

Вашингтон. САЩ заявиха в сряда, че ще спрат доставки на танкове, изтребители, хеликоптери и ракети , както и 260 милиона щатски долара в брой за помощ на военните в Египет, в опит да се подтикне напредъка на страната в областта на демокрацията и правата на човека, предаде Ройтерс.

Държавния департамент заяви, че няма да отреже всички помощи, и ще продължи военната подкрепа за борбата с тероризма и  и обезопасяването на Синайския полуостров, който граничи с американския съюзник Израел.

САЩ съобщиха, че прекратяват доставките на тежко военно оборудване и паричната помощ за Египет, в резултат на кръвопролитните действия срещу „Мюсюлмански братя", предаде АФП.

Вашингтон замразява „доставката на определени големи военни системи и паричната помощ за правителството до заслужаващ доверие напредък за демократично избрано цивилно правителство чрез свободни и честни избори", каза говорителят на Държавния департамент Джен Псаки.

Бележейки драматичното прекъсване на годините на категорична подкрепа за Кайро, решението спира доставянето на скъпи артикули, включително хеликоптери „Апах", изтребители Ф16 и танкове „Ейбрамс" M1A1.

Израел от своя страна изрази учудване от станалото, предаде Ню Йорк Таймс. Според Израел военната помощ за Египет е част от мирното споразумеие, което двете страни подписаха през 1979, и орязването й ще дестабилизира допълнително региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай