САЩ: Спецслужбите на Белгия са като деца

САЩ: Спецслужбите на Белгия са като деца | StandartNews.com

Американските експерти за борба с тероризма са разочаровани и обезпокоени от белгийските спецслужби заради неспособността им да се справят с клетките на "Ислямска държава".

Във Вашингтон са недоволни, че предупреждението на САЩ за заплаха от терористични атаки срещу мирни белгийци не е било взето под внимание, отбелязват американски издания. Старши офицер от американското разузнаване сравнил служителите на белгийските служби за сигурност с "деца". "Това наистина са безполезни методи за работа на разузнаването", коментирал той пред The Daily Beast. Изданието отбелязва, че Брюксел се е превърнал в развъдник на тероризма, концентриран предимно в квартал "Моленбек". Именно оттам са трима от 8-те терористи, организирали нападенията в Париж през 2015 г. Оттогава белгийците са постигнали малък напредък в унищожаването на мрежата от екстремисти, свързани с парижките атаки.

В същото време Държавният департамент на САЩ предупреди, че терористични групировки планират в близко време да извършат нови атентати в Европа. "Терористичните групировки продължават да планират в близко време нападения в Европа, като вземат за мишени спортни събития, туристически обекти, ресторанти и транспортна инфраструктура", се казва в изявление на американското външнополитическо ведомство след терористичните нападения в Брюксел.

Европейското командване на армията на САЩ пък забрани на служителите си неофициални пътувания до белгийската столица, а за служебни пътувания ще се изисква специално разрешение, съобщи Ройтерс. "Ще съдействаме на Белгия по всеки възможен начин. Осъждаме атаките и ще продължим да подкрепяме съюзниците си от НАТО и своите партньори в борбата с тези терористи, които заплашват свободите и начина ни на живот", заяви главнокомандващият на НАТО ген. Филип Брийдлав. Забраната не важи само за военните, които заемат дипломатически постове в Белгия.

Делегация на Федералното бюро за разследване (ФБР) и на нюйоркската полиция замина за Брюксел, за да се включи в разследването на атентатите. "Тъй като има американци сред жертвите и е имало американци при атентатите в Белгия, това ще бъде разследване на ФБР заедно с антитерористичните сили на Ню Йорк", заяви шефът на отдела на нюйоркската полиция за борба с тероризма Джон Милър. Държавният департамент на САЩ отказа да съобщи данни за американците, пострадали в атентатите, добавя Франс Прес. Френски екип също ще участва в разследването на кървавите атентати в белгийската столица, където са загубили живота си и френски граждани.

Още нищо не сте видели, заплашват джихадисти

Публикувайки новината за терористичните нападения в Брюксел, джихадисткият сайт на бошняшки език "Vijesti umeta" заявява, че ще последват "черни дни за кръстоносните земи от "Ислямска държава" заради неприятелството и борбата, която водят срещу нея". Това, което ще последва, ще бъде "още по-жестоко и горчиво", пише на сайта, който публикува материали на ИД. "Няколко воини на Халифата тръгнаха в нападение, опасани с колани с експлозиви, носейки със себе си взривни устройства и калашници, нападайки прецизно подбрани мишени в Брюксел", добавя още сайтът, цитиран от сръбския вестник "Блиц".

Президентът на Центъра за анализ на тероризма Жан-Шарл Бризар пък казва пред в. "Паризиен", че последните събития просто показват, че джихадистките мрежи са се установили в Европа. "Връзките на Мехди Немуш, който извърши атаката пред Еврейския музей в Брюксел през 2014 година, и Салах Абдеслам, доказват съществуването на тези мрежи. Те са структурирани на всички нива - имат финансисти, производители на взривни устройства. Тези мрежи, които доскоро бяха съставени само от симпатизанти, днес представляват истински ударни терористични сили", посочва Бризар. Според него увеличаването на атентатите в последните месеци не е знак за отслабването на ИД в Сирия и Ирак. "Разследването на атентатите в Париж показа, че ИД е планирала нови атаки в Европа от пролетта на 2014 година. Освен това тяхната единствена цел не е да утвърдят властта си в Близкия изток и африканските страни. Естествено, експанзионистичното желание е налице и изтласкването в Ирак и Сирия обяснява защо групата се опитва да поеме контрола над най-богатата част на Либия. ИД обаче иска също така да разтърси Европа и целия свят - това е също толкова важно, колкото и териториалните й победи", обяснява експертът.

Франция иска по-строг контрол по границите

За успешна борба с тероризма трябва да бъде засилен колкото се може по-скоро контролът по външните граници на ЕС, заяви френският премиер Манюел Валс пред радио "Европа 1", цитиран от ТАСС. "Франция излиза с предложения в тази посока вече няколко месеца. Трябва да се направи така, че никой да не може да влиза с подправени документи, защото знаем, че терористите от ИД са откраднали голямо количество паспорти в Сирия", каза той.

Валс също смята за оправдано увеличаването на наказанията за терористична дейност. "Те трябва да бъдат още по-строги", заяви той. Атаките в Брюксел породиха обществена полемика във Франция. Някои депутати, включително от опозиционната партия "Републиканците", смятат за възможно да бъдат въведени мерки като доживотен затвор за терористи, отбелязва ТАСС.

Валс разкри, че досега са идентифицирани над 30 души, свързани с атентатите в Париж през 2015 г. "От тях 11 вече са мъртви, 12 са в ареста, а други се издирват", уточни той. "Тези атентати (в Париж и Брюксел) са организирани и планирани в Сирия. Очевидно е, че нападателите са имали база едновременно в Белгия и във Франция. Но дали става дума за едни и същи екип терористи? Нека да оставим полицията и съдебните власти да изяснят това", завърши френският премиер.

Извънреден съвет в ЕС заради атаките

Министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС ще се съберат на извънредна среща днес в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на холандското председателство на ЕС.

По-рано за свикването на подобна среща призова европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос. Той посочи, че ЕС трябва да "действа незабавно" и поиска от страните членки да свикат среща в "може би в следващите дни". "Заплахата към Европа се нуждае от европейски отговор. Ние не можем да продължаваме да се учим по трудния начин, както показаха събитията в Брюксел. Ние се нуждаем от повече координация и от повече споделяне на разузнавателна информация", каза Аврамополус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай