САЩ са подслушвали офиси на ЕС

САЩ са подслушвали офиси на ЕС | StandartNews.com

Вашингтон. Америкaнското разузнаване е подслушвало офиси на Европейския съюз, според информация публикувана от списание Spiegel.

САЩ са поставили подлушвателни устройства в представителството на ЕС във Вашингтон, както и са инфилтрирали компютърна му мрежа. Кибер атаките са извършени срещу офисите на ЕС в Ню Йорк и Вашингтон.

Информацията, получена от Spiegel показва, че американската агенция за национална сигурност (NSA) не само провежда онлайн наблюдение на европейските граждани, но също така са били изполвани срещу институции на Европейския съюз. Информацията се появява в секретни документи, получени от информатора Едуард Сноудън.

Документ с гриф за сигурност „Строго секретно", датиран от септември 2010 г., сочи, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е поставила подслушвателни устройства в дипломатическата мисия на ЕС във Вашингтон. Също така е осигурен достъп до компютърната мрежа, което е дало на агенцията възможност да следи електронните писма и вътрешните документи. Делегацията на ЕС в ООН е била обект на подобно подслушване, както и щабквартирата на Евросъюза в Брюксел, отбелязва изданието.

Документът показва, че в допълнение към инсталиране на бъгове в сградата в центъра на Вашингтон, окръг Колумбия, е било проникнато в компютурната мрежа на представителството на ЕС . По този начин, САЩ са получили достъп до дискусии в стаите на ЕС, както и имейли и вътрешни документи.

Атаките срещу институциите на ЕС показват още едно ниво в широкия обхват на шпионски дейности на Агенцията за национална сигурност. В продължение на седмици излизат нови подробности за програмите за наблюдение на САЩ. Британската разузнавателна служба GCHQ също е развивала подобна програма под името Tempora, с които са се следели световните телефонни връзки и интернет.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че е шокиран от последните обвинения и настоя за пълни разяснения от Вашингтон.

Германският министър на правосъдието призова САЩ да дадат незабавни обяснения относно съобщенията в медиите, че Вашингтон е подслушвал офиси на Европейския съюз, предаде АФП.

"Американската страна трябва да даде незабавни и подробни обяснения относно истинността на съобщенията в медиите, че САЩ абсолютно непропорционално са подслушвали Европейския съюз", подчерта Сабине Лойтхойсер-Шнаренбергер. Тя отбеляза, че тези мерки напомнят за времената на студената война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай