САЩ разширяват ракетния щит в Азия

САЩ разширяват ракетния щит в Азия | StandartNews.com

Вашингтон. САЩ планират да разширят системата си за ПРО в Азия, съобщи в. "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от Интерфакс. В рамките на широкомащабния американски план за противоракетния щит в Азия се обсъжда разполагане на нов радар за ранно предупреждение на един от южните острови на Япония. Възможно е също елементи на системата да се поставят на още един остров в Югоизточна Азия. "Уолстрийт джърнъл" не изключва, че този остров може да бъде част от територията на Филипините.

Радарът за Япония може да бъде готов още през следващите няколко месеца, но въпросът още се обсъждал между Вашингот и Токио. Такъв американски радар вече има в северна Япония. Радарите за ранно предупреждение в Азия ще позволят на САЩ да покрива не само територията на Северна Корея. Чрез тях Пентагонът ще може да обхваща в дълбочина и територията на Китай.

САШ планират също увеличение на бойните си кораби, предназначени за пренасяне на антиракети, от сегашните 26 на 36 през 2018 г.  Над половината от специализираните за ПРО кораби ще плават в Азиатско-Тихоокеонския регион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай