САЩ платиха $104 млн. на информатор

Бившият банкер издал укриване на доходи в швейцарската банка UBS

САЩ платиха $104 млн. на информатор | StandartNews.com

Вашингтон. Бивш банкер и доскорошен затворник получи от американското правителство рекордна награда от 104 милиона долара за издаване на схема за укриване на данъци на американски граждани чрез швейцарската банка UBS, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Брадли Биркенфелд бил възпитаник на швейцарски университет и работил 5 години като агент на банката, набиращ богати американски клиенти с обещанието, че финансовата институция ще им помогне да спестят пари от данъци. През 2005 година обаче открил, че съветите, които банката дава на клиентите си, са незаконни. След като забележката му към ръководството била игнорирана, Биркенфелд решил да стане информатор на американското правителство и да разкрие незаконните схеми.

Информацията се оказала толкова полезна, че благодарение на нея американското правителство успяло да разкрие неплатени данъци за милиарди долари. В рамките на избухналия скандал UBS се съгласила да плати на САЩ глоба от 780 милиона долара и да предаде на американските власти информация за сметките на 4500 свои клиенти. Скандалът предизвикал и паника сред останалите американци, бягали от данъци, и 14 000 от тях доброволно се съгласили да участват в програма за данъчна амнистия, чрез която са събрани 5 милиарда долара.

Затова правителството е решило да награди информатора с рекордните 104 милиона долара.
Самият Биркенфелд съвсем не е светец, макар да е помогнал на американското правителство, пише "Ню Йорк таймс". Той е излязъл от затвора на 1 август след излежаване на 40-месечна присъда за заговор с американски бизнесмен за укриване на данъци и за скриване на информация за важен свой клиент в UBS от американските власти.

Биркенфелд признал още и за други извършени от него престъпления, като например, че веднъж е пренесъл контрабандно диаманти за свой клиент в тубичка от паста за зъби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай