САЩ обеща помощ на Ирак за борбата с ислямистките бунтовници

САЩ обеща помощ на Ирак за борбата с ислямистките бунтовници | StandartNews.com

Бунтовниците са откраднали близо $450 милиона долара от банки в Мосул

Вашингтон/Багдад. Съветът за сигурност на ООН осъди атаките на ислямистки бунтовници в два от основните иракски градове, Мосул и Тикрит, предаде Би Би Си.

Мнението на съвета е, че хуманитарната ситуация около Мосул, където близо 500 000 души напуснаха домовете си, е "отчаяно и се влошава всяка минута".

САЩ заяви, че обмисля по-нататъшна помощ за Ирак, за да подпомогне борбата с бунтовниците, принадлежащи на Ислямска държава на Ирак и Леванта (ISIS).

Въпреки това, Държавният департамент отказа да каже каква може да бъде подобна помощ.

Бунтовниците консолидират позициитеси в Тикрит, родния град на Саддам Хюсеин, който те превзеха във вторник, ден след падането на Мосул, втория по големина град в Ирак, предава Ал-Джазира.

САЩ изразиха безпокойство от влошаващата се ситуация със сигурността в Ирак и обещаха "всякаква подходяща помощ" за иракското правителство за отблъскване на бързото напредване на сунитски екстремисти в северната част на страната.

Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки заяви, че според САЩ петролната рафинерия в Байджи, най-голямата в страната, продължава да е под контрола на иракското правителство, след като екстремисти превзеха град Тикрит.

"Поддържаме връзка с правителствата на Турция и Ирак и сме готови да окажем всякаква подходяща помощ", подчерта Псаки.

По-рано стана ясно, че премиерът на Ирак Нури Камал ал-Малики тайно е отправил питане към администрацията на американския президент Барак Обама дали може да обмисли нанасянето на въздушни удари срещу зоните, контролирани от екстремисти в западната част на страната, пише The New York Times, позовавайки се на американски и иракски официални лица.

Молбите на Ирак за военна помощ до момента са отхвърляни от Белия дом, които не са склонни да отворят нова глава в конфликта, който президентът Обама настояваше да затвори с изтеглянето на американски части от Ирак през 2011 г.
Говорителят на американския Съвет за национална сигурност Бернадет Мийан отказа да коментира искането на Ал Малики. „Няма да дадем детайли относно нашите дипломатически обсъждания, но правителството на Ирак даде да се разбере, че те биха приветствали нашата подкрепа в борбата срещу ислямистките екстремисти", се казва в официално изявление на ведомството.

Държавният секретар Джон Кери е разговарял по телефона с турския външен министър Ахмет Давутоглу и с иракски официални лица за нападението над турското консулство в Мосул, където екстремистите отвлякоха няколко десетки дипломати и деца.

Заплахата за иракските петролни доставки увеличи цените на петрола до 110 долара на барел.

Посланиците на НАТО се събраха в сряда вечер в Брюксел на извънредно заседание по искане на Турция, за да обсъдят ситуацията в Ирак, където джихадистки бунтовници взеха за заложници 80 турски граждани. Заседанието има информативен характер и не е свикано по силата на член 4 от основополагащия договор на НАТО, който позволява на страните членки да искат консултации, ако смятат, че териториалната им цялост е застрашена.

Сунитски бунтовници от свързаната с Ал Каида групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" отвлякоха при две нападения общо 80 турски граждани, между които дипломати, в северния иракски град Мосул.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун остро осъди отвличането на турския генерален консул и дипломатите в Мосул. На заседание на Общото събрание, посветено на борбата с тероризма, той призова иракското правителство, страните от региона и международната общност да направят всичко възможно, за да гарантира освобождаването на похитените и изправянето пред правосъдието на терористите.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, на този етап Лондон не обмисля никаква британска военна намеса в Ирак.

Правилният отговор е иракските управници да намерят необходимото единство и консенсус за справяне със ситуацията, заяви Хейг.

Междувременно стана ясно, че групировката е откраднала 500 милиарда иракски динара – приблизително 439 милиона долара – от банки в Мосул, съобщи The Guardian.

Губернаторът на област Ниневе потвърди информацията за кражбата и добави, че е откраднато и голямо количество злато. Печалбите на ИДИЛ от разграбването на Мосул ще направят терористичната организация по-богата от "Ал Кайда" и някои по-малки държави като Тонга и Фолклендските острови.

От голямо значение е и обстоятелството, че бунтовниците са превзели американски бойни хеликоптери "Блекхоук" и "Кайова", разположени на летище в Мосул. Засега не е известен точният брой на превзетите хеликоптери.

Пред The Independent представител на иракската армия заяви, че победата ще е трудна. "Те са обучени за бой в градски условия, ние не сме. Трябва ни цяла армия, за да ги прогоним от Мосул. Като призраци са – появяват се, нападат и изчезват за секунди", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай